
Składniki
1.5 szklanki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
5 sztuk
10 dekagramów
null
5 łyżek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier oraz sól. Masło skrojone na kawałki dodaj do ciasta.
Krok 2
Wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 3
Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój na 6 części każdą.
Krok 4
Rozpuść masło w formie na tartę i zmieszaj cukrem. Gotuj dopóki nie powstanie karmel a następnie poczekaj do momentu, gdy ostygnie.
Krok 5
Poukładaj kawałki gruszek w formie.
Krok 6
Rozwałkuj ciasto tak aby miało wymiary formy i przykryj nim gruszki a potem nakłuj ciasto widelcem.
Krok 7
Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Odstaw na kwadrans. Zakryj formę dużym talerzem i odwróć ją aby ciasto wypadło na niego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej