
Składniki
1.5 szklanki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
5 sztuk
10 dekagramów
null
5 łyżek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier oraz sól. Masło skrojone na kawałki dodaj do ciasta.
Krok 2
Wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 3
Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój na 6 części każdą.
Krok 4
Rozpuść masło w formie na tartę i zmieszaj cukrem. Gotuj dopóki nie powstanie karmel a następnie poczekaj do momentu, gdy ostygnie.
Krok 5
Poukładaj kawałki gruszek w formie.
Krok 6
Rozwałkuj ciasto tak aby miało wymiary formy i przykryj nim gruszki a potem nakłuj ciasto widelcem.
Krok 7
Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Odstaw na kwadrans. Zakryj formę dużym talerzem i odwróć ją aby ciasto wypadło na niego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej