Tarta gruszkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta gruszkowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

5 sztuk

10 dekagramów

null

5 łyżek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier oraz sól. Masło skrojone na kawałki dodaj do ciasta.

Krok 2

Wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Krok 3

Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój na 6 części każdą.

Krok 4

Rozpuść masło w formie na tartę i zmieszaj cukrem. Gotuj dopóki nie powstanie karmel a następnie poczekaj do momentu, gdy ostygnie.

Krok 5

Poukładaj kawałki gruszek w formie.

Krok 6

Rozwałkuj ciasto tak aby miało wymiary formy i przykryj nim gruszki a potem nakłuj ciasto widelcem.

Krok 7

Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Odstaw na kwadrans. Zakryj formę dużym talerzem i odwróć ją aby ciasto wypadło na niego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybki Stroganoff
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej