Tarta gruszkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta gruszkowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

5 sztuk

10 dekagramów

null

5 łyżek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier oraz sól. Masło skrojone na kawałki dodaj do ciasta.

Krok 2

Wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Krok 3

Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój na 6 części każdą.

Krok 4

Rozpuść masło w formie na tartę i zmieszaj cukrem. Gotuj dopóki nie powstanie karmel a następnie poczekaj do momentu, gdy ostygnie.

Krok 5

Poukładaj kawałki gruszek w formie.

Krok 6

Rozwałkuj ciasto tak aby miało wymiary formy i przykryj nim gruszki a potem nakłuj ciasto widelcem.

Krok 7

Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Odstaw na kwadrans. Zakryj formę dużym talerzem i odwróć ją aby ciasto wypadło na niego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej