
Składniki
1.5 szklanki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
5 sztuk
10 dekagramów
null
5 łyżek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier oraz sól. Masło skrojone na kawałki dodaj do ciasta.
Krok 2
Wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 3
Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój na 6 części każdą.
Krok 4
Rozpuść masło w formie na tartę i zmieszaj cukrem. Gotuj dopóki nie powstanie karmel a następnie poczekaj do momentu, gdy ostygnie.
Krok 5
Poukładaj kawałki gruszek w formie.
Krok 6
Rozwałkuj ciasto tak aby miało wymiary formy i przykryj nim gruszki a potem nakłuj ciasto widelcem.
Krok 7
Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Odstaw na kwadrans. Zakryj formę dużym talerzem i odwróć ją aby ciasto wypadło na niego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej


























