Tarta gruszkowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

10 dekagramów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 szklanki

1.5 szklanki

null

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier oraz sól. Masło skrojone na kawałki dodaj do ciasta.

Krok 2

Wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Krok 3

Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój na 6 części każdą.

Krok 4

Rozpuść masło w formie na tartę i zmieszaj cukrem. Gotuj dopóki nie powstanie karmel a następnie poczekaj do momentu, gdy ostygnie.

Krok 5

Poukładaj kawałki gruszek w formie.

Krok 6

Rozwałkuj ciasto tak aby miało wymiary formy i przykryj nim gruszki a potem nakłuj ciasto widelcem.

Krok 7

Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Odstaw na kwadrans. Zakryj formę dużym talerzem i odwróć ją aby ciasto wypadło na niego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej