Tarta gruszkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta gruszkowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

5 sztuk

10 dekagramów

null

5 łyżek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier oraz sól. Masło skrojone na kawałki dodaj do ciasta.

Krok 2

Wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Krok 3

Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój na 6 części każdą.

Krok 4

Rozpuść masło w formie na tartę i zmieszaj cukrem. Gotuj dopóki nie powstanie karmel a następnie poczekaj do momentu, gdy ostygnie.

Krok 5

Poukładaj kawałki gruszek w formie.

Krok 6

Rozwałkuj ciasto tak aby miało wymiary formy i przykryj nim gruszki a potem nakłuj ciasto widelcem.

Krok 7

Piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Odstaw na kwadrans. Zakryj formę dużym talerzem i odwróć ją aby ciasto wypadło na niego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta gruszkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej