
Składniki
1 szklanka
3 szklanki
0.75 szklanki
8 sztuk
5 łyżek
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mleka wlej wodę oraz dodaj masło orzechowe i podgrzewaj.
Krok 2
Po doprowadzeniu do wrzenia, gotuj do momentu, gdy masło całkowicie się rozpuści.
Krok 3
Garnek zdejmij z ognia, dodaj syrop klonowy, wymieszaj i ostudź. Wstaw do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
Krok 4
Orzeszki obierz z łupinek i brązowych skórek i posiekaj.
Krok 5
Schłodzony napój zmiksuj z lodami na puszysty płyn, rozlej do pucharków i posyp fistaszkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej