
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
25 dekagramów
3 sztuki
1 kilogram
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i masło (najlepiej żeby było miękkie) oraz wodę i sól. Wszystko łączymy łyżką. Następnie ugniatamy rękoma.
Krok 2
Gdy już mamy ciasto w jednolitej konsystencji wysypujemy trochę mąki na blat i rozwałkowujemy go na szerokość naczynia.Naczynie nacieramy tylko margaryną.
Krok 3
Rozwałkowane ciasto wkładamy do naczynie i układamy (przydadzą się zdolności manualne - ja takich nie posiadam, więc moja tarta nie jest tak ładna jak powinna być). Gdy już ciasto przylega do boków naczynia lekko nakłuwamy je widelcem ( ale nie przebijamy całości tylko do połowy, gdy przebijemy ciasto później galaretka nam wycieknie). Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut. W tym czasie przygotowujemy 2 galaretki. Rozpuszczamy je w ok. 400 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie zabieramy się za truskawki. Myjemy je i obieramy z kłonków oraz kroimy na pół. Gdy ciasto jest upieczone i ostygnie, układamy na nie truskawki i wylewamy lekko stężałą galaretkę. Tak przygotowane ciasto dajemy do lodówki, aby galaretka całkiem stężała. Gdy to nastąpi można się zajadać. Pyszne, lekkie i na zimno. Idealny deser w gorące dni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























