
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
25 dekagramów
3 sztuki
1 kilogram
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i masło (najlepiej żeby było miękkie) oraz wodę i sól. Wszystko łączymy łyżką. Następnie ugniatamy rękoma.
Krok 2
Gdy już mamy ciasto w jednolitej konsystencji wysypujemy trochę mąki na blat i rozwałkowujemy go na szerokość naczynia.Naczynie nacieramy tylko margaryną.
Krok 3
Rozwałkowane ciasto wkładamy do naczynie i układamy (przydadzą się zdolności manualne - ja takich nie posiadam, więc moja tarta nie jest tak ładna jak powinna być). Gdy już ciasto przylega do boków naczynia lekko nakłuwamy je widelcem ( ale nie przebijamy całości tylko do połowy, gdy przebijemy ciasto później galaretka nam wycieknie). Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut. W tym czasie przygotowujemy 2 galaretki. Rozpuszczamy je w ok. 400 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie zabieramy się za truskawki. Myjemy je i obieramy z kłonków oraz kroimy na pół. Gdy ciasto jest upieczone i ostygnie, układamy na nie truskawki i wylewamy lekko stężałą galaretkę. Tak przygotowane ciasto dajemy do lodówki, aby galaretka całkiem stężała. Gdy to nastąpi można się zajadać. Pyszne, lekkie i na zimno. Idealny deser w gorące dni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej