Tarta z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z truskawkami

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

25 dekagramów

3 sztuki

1 kilogram

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i masło (najlepiej żeby było miękkie) oraz wodę i sól. Wszystko łączymy łyżką. Następnie ugniatamy rękoma.

Krok 2

Gdy już mamy ciasto w jednolitej konsystencji wysypujemy trochę mąki na blat i rozwałkowujemy go na szerokość naczynia.Naczynie nacieramy tylko margaryną.

Krok 3

Rozwałkowane ciasto wkładamy do naczynie i układamy (przydadzą się zdolności manualne - ja takich nie posiadam, więc moja tarta nie jest tak ładna jak powinna być). Gdy już ciasto przylega do boków naczynia lekko nakłuwamy je widelcem ( ale nie przebijamy całości tylko do połowy, gdy przebijemy ciasto później galaretka nam wycieknie). Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut. W tym czasie przygotowujemy 2 galaretki. Rozpuszczamy je w ok. 400 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie zabieramy się za truskawki. Myjemy je i obieramy z kłonków oraz kroimy na pół. Gdy ciasto jest upieczone i ostygnie, układamy na nie truskawki i wylewamy lekko stężałą galaretkę. Tak przygotowane ciasto dajemy do lodówki, aby galaretka całkiem stężała. Gdy to nastąpi można się zajadać. Pyszne, lekkie i na zimno. Idealny deser w gorące dni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Burrito z indyka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej