Czekoladowy Tort Sachera przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort Sachera

Autor: Marcinn

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 mililitrów

220 gramów

140 gramów

125 gramów

1 łyżeczka

null

1 szczypta

135 gramów

140 gramów

6 sztuk

160 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 190 C. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką.

Krok 2

W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę porządnie mieszając. Następnie zdjąć z ognia i odstawić.

Krok 3

W dużej misce zmiksować masło z aromatem waniliowym i cukrem pudrem, aby powstała puszysta masa. Nadal miksując, stopniowo dodawać żółtka. Dobrze wmieszać każde żółtko przed dodaniem kolejnego. Wymieszać stopioną czekoladę.

Krok 4

W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie, stale miksując, wmieszać 100 g cukru. Dodać ubite białka do masy maślanej i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać mąkę i wymieszać delikatnie całość łyżką.

Krok 5

Przelać ciasto do tortownicy i wyrównać wierzch, podnosząc nieco przy brzegach, aby ciasto wyrosło równomiernie.

Krok 6

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 C i piec jeszcze przez około 40 minut.

Krok 7

Upieczone ciasto odstawić na metalową kratkę aby ostygło, stawiając je (nadal w blaszce) do góry dnem, aby się nie zapadło w środku

Krok 8

Przygotować polewę: w rondelku o grubym dnie wymieszać cukier z wodą. Delikatnie gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i stopniowo wmieszać czekoladę. Gotowa polewa powinna być gęsta i gładka.

Krok 9

dwrócić ciasto i wyjąć z tortownicy.

Krok 10

Przekroić ciasto w poprzek na pół. Posmarować obie połówki ciepłym dżemem morelowym i ponownie je złożyć.

Krok 11

Ustawić ciasto gładką stroną do góry (tzn. spodem do góry) na metalowej kratce. Kratkę ustawić na dużej blasze. Pokryć gładką stronę ciasta dżemem morelowym. Odstawić na kilka minut, aby dżem wsiąknął w ciasto.

Krok 12

Polać ciasto ciepłą polewą. Szybko wyrównać polewę dużym nożem, także na bokach ciasta. Odstawić ciasto na co najmniej 3 godziny, aby polewa zastygła.

Krok 13

Tort Sachera smakuje znakomicie z dodatkiem bitej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej