
Składniki
125 mililitrów
220 gramów
140 gramów
125 gramów
1 łyżeczka
null
1 szczypta
135 gramów
140 gramów
6 sztuk
160 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 190 C. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
Krok 2
W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę porządnie mieszając. Następnie zdjąć z ognia i odstawić.
Krok 3
W dużej misce zmiksować masło z aromatem waniliowym i cukrem pudrem, aby powstała puszysta masa. Nadal miksując, stopniowo dodawać żółtka. Dobrze wmieszać każde żółtko przed dodaniem kolejnego. Wymieszać stopioną czekoladę.
Krok 4
W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie, stale miksując, wmieszać 100 g cukru. Dodać ubite białka do masy maślanej i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać mąkę i wymieszać delikatnie całość łyżką.
Krok 5
Przelać ciasto do tortownicy i wyrównać wierzch, podnosząc nieco przy brzegach, aby ciasto wyrosło równomiernie.
Krok 6
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 C i piec jeszcze przez około 40 minut.
Krok 7
Upieczone ciasto odstawić na metalową kratkę aby ostygło, stawiając je (nadal w blaszce) do góry dnem, aby się nie zapadło w środku
Krok 8
Przygotować polewę: w rondelku o grubym dnie wymieszać cukier z wodą. Delikatnie gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i stopniowo wmieszać czekoladę. Gotowa polewa powinna być gęsta i gładka.
Krok 9
dwrócić ciasto i wyjąć z tortownicy.
Krok 10
Przekroić ciasto w poprzek na pół. Posmarować obie połówki ciepłym dżemem morelowym i ponownie je złożyć.
Krok 11
Ustawić ciasto gładką stroną do góry (tzn. spodem do góry) na metalowej kratce. Kratkę ustawić na dużej blasze. Pokryć gładką stronę ciasta dżemem morelowym. Odstawić na kilka minut, aby dżem wsiąknął w ciasto.
Krok 12
Polać ciasto ciepłą polewą. Szybko wyrównać polewę dużym nożem, także na bokach ciasta. Odstawić ciasto na co najmniej 3 godziny, aby polewa zastygła.
Krok 13
Tort Sachera smakuje znakomicie z dodatkiem bitej śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej