Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady
NOWY PRZEPIS
łatwe
10599 osób zapisało

Składniki
ciasto:
200 gramów
1 łyżeczka
20 gramów
200 gramów
0.25 łyżeczki
4 sztuki
180 gramów
100 mililitrów
100 gramów
krem:
250 gramów
300 mililitrów
100 gramów
250 gramów
100 mililitrów
0.5 sztuki
150 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka dodaj mleko, masło i gorzką czekoladę. Podgrzej całość do momentu uzyskania gładkiej masy. Wystudź.

Krok 2
Mąkę przesiej. Dodaj proszek do pieczenia, sól i kakao. Wymieszaj.

Krok 3
Jajka ubij z cukrem do momentu otrzymania puszystej masy. Następnie stopniowo wsyp wymieszane wcześniej suche składniki. Wymieszaj całość łyżką.

Krok 4
Na koniec wlej czekoladową, wystudzoną masę i całość wymieszaj. Przełóż masę do dwóch tortownic, wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Wystudź.

Krok 5
Przygotuj krem. Śmietankę 30% umieść w garnku i podgrzej. Wrzuć białą czekoladę i całość wymieszaj do roztopienia się czekolady. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Następnie schłodzoną masę dodaj do serka mascarpone i ubij do momentu uzyskania gładkiego kremu.

Krok 6
Pierwszy czekoladowy blat nasącz wodą z dodatkiem soku z cytryny, wyłóż warstwę dżemu z czarnej porzeczki, a następnie kremu (można krem przełożyć do rękawa cukierniczego). Przykryj drugim blatem, znów nasącz, pokryj dżemem i kremem. Udekoruj owocami. Włóż tort do lodówki na kilka godzin do schłodzenia i zgęstnienia kremu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady
Tort kojarzony jest zwykle z wyjątkowymi wydarzeniami, takimi jak urodziny, imieniny czy okrągła rocznica. Na szczęście trend ten został przełamany i coraz częściej torty przygotowywane są bez specjalnej okazji. Jeśli szukacie pomysłu na doskonały deser, który jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych uroczystości, jak i w formie codziennej porcji łakoci – wykorzystajcie nasz przepis na dwukolorowy tort czekoladowy z kremem z białej czekolady. Tort nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Spróbujcie sami.
Dla kogo?
Tort czekoladowy pokocha każdy, kto lubi domowe desery w nieco bardziej wykwintnym wydaniu. Tort z białą czekoladą i mascarpone będzie świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Jeśli lubicie słodki smak kremu z białej czekolady przełamany gorzką czekoladą w biszkopcie, ten deser przypadnie wam do gustu!
Na jaką okazję?
Tort z kremem z białej czekolady sprawdzi się zawsze. Jest doskonałą propozycją na rodzinną imprezę, ale możecie go także wykorzystać jako oryginalny, słodki prezent dla jubilata czy solenizanta. Połączenie białego i ciemnobrązowego koloru sprawia, że tort wygląda wykwintnie i elegancko.
Czy wiesz, że?
Biała czekolada tak naprawdę nie jest czekoladą, ponieważ w swoim składzie nie zawiera masy kakaowej. Istnieją jednak na rynku wykwintne wersje białej czekolady, w których znajdziecie 33% masła kakaowego. Wybór dobrej jakości czekolady jest niezmiernie ważny, jeśli chcecie, aby wasz wypiek zawsze był smaczny i udany.
Dla urozmaicenia:
Tort czekoladowy i wiśnie to doskonałe połączenie. Wykorzystaj te owoce – w zalewie lub kandyzowane, aby ozdobić swój tort z kremem z białej czekolady. Oprócz eleganckiego wyglądu wiśnie nadadzą również charakterystycznego smaku. Ich lekko kwaśny smak świetnie skomponuje się ze słodyczą czekolady.