Tort Straciatella wiśniowo-truskawkowy ! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort Straciatella wiśniowo-truskawkowy !

Autor: Sebastian Smolski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

500 gramów

150 gramów

1 puszka

1 łyżeczka

1 litr

0.5 szklanki

2 łyżeczki

150 gramów

150 gramów

100 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy blaszkę o wielkości ok. 34-28 cm . Dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni .

Krok 2

Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę pszenną przesiewamy razem z ziemniaczaną . Białka ubijamy dodając stopniowo po łyżeczce cukru , aż się spienią . Powoli zwiększamy obroty miksera aż białka będą sztywne. Wciąż ubijając dodawać stopniowo wymieszane wcześniej żółtka.

Krok 3

Dodajemy wcześniej wymieszane mąki do ubitych jajek starając się aby piana znacząco nie opadła . Mieszamy wszystko bardzo powoli.

Krok 4

Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 40 minut. Po czasie wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.

Krok 5

W między czasie truskawki na mus miksujemy na gładką masę w rondelku i zagotowujemy. Odstawiamy rondelek, dodajemy żelatyny aż się cała rozpuści i czekamy aż ostygnie.

Krok 6

Ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy i musimy odkleić przylepiony papier. Następnie kroimy biszkopt na 3 blaty ( lub dwa jeśli ciasto wyszło za cienkie) .

Krok 7

W małym garnku gotujemy 0,25 szklanki wody , odstawiamy, wsypujemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy z lodówki zimną bitą śmietanę i miksujemy ją z cukrem na sztywną pianę , na końcu mieszamy ją z płynną jeszcze żelatyną . .

Krok 8

Na blacie kładziemy pierwszy kawałek ciasta i rozsmarowujemy na nim mus , kładziemy przekrojone na pół truskawki , smarujemy to 1/3 śmietany . Przykrywamy drugim blatem, teraz smarujemy go dżemem wiśniowym , kładziemy kolejne połówki truskawek , smarujemy śmietaną górę i całe boki . Jeśli mamy blat trzeci ciasta to kładziemy go na górę i obsmarowujemy górę i boki śmietanką .

Krok 9

Całe ciasto obsypać wiórkami z gorzkiej czekolady i migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Straciatella wiśniowo-truskawkowy !  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Straciatella wiśniowo-truskawkowy !  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Straciatella wiśniowo-truskawkowy !  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Straciatella wiśniowo-truskawkowy !  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Straciatella wiśniowo-truskawkowy !  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Straciatella wiśniowo-truskawkowy !  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Straciatella wiśniowo-truskawkowy !  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort Straciatella wiśniowo-truskawkowy !  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Rolada marchewkowa
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej