Tort Straciatella wiśniowo-truskawkowy !
średnie
0 osób zapisało

Składniki
1.5 szklanki
1.5 szklanki
0.5 szklanki
500 gramów
150 gramów
1 puszka
1 łyżeczka
1 litr
0.5 szklanki
2 łyżeczki
150 gramów
150 gramów
100 gramów
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy blaszkę o wielkości ok. 34-28 cm . Dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni .
Krok 2
Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę pszenną przesiewamy razem z ziemniaczaną . Białka ubijamy dodając stopniowo po łyżeczce cukru , aż się spienią . Powoli zwiększamy obroty miksera aż białka będą sztywne. Wciąż ubijając dodawać stopniowo wymieszane wcześniej żółtka.
Krok 3
Dodajemy wcześniej wymieszane mąki do ubitych jajek starając się aby piana znacząco nie opadła . Mieszamy wszystko bardzo powoli.
Krok 4
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 40 minut. Po czasie wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.
Krok 5
W między czasie truskawki na mus miksujemy na gładką masę w rondelku i zagotowujemy. Odstawiamy rondelek, dodajemy żelatyny aż się cała rozpuści i czekamy aż ostygnie.
Krok 6
Ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy i musimy odkleić przylepiony papier. Następnie kroimy biszkopt na 3 blaty ( lub dwa jeśli ciasto wyszło za cienkie) .
Krok 7
W małym garnku gotujemy 0,25 szklanki wody , odstawiamy, wsypujemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy z lodówki zimną bitą śmietanę i miksujemy ją z cukrem na sztywną pianę , na końcu mieszamy ją z płynną jeszcze żelatyną . .
Krok 8
Na blacie kładziemy pierwszy kawałek ciasta i rozsmarowujemy na nim mus , kładziemy przekrojone na pół truskawki , smarujemy to 1/3 śmietany . Przykrywamy drugim blatem, teraz smarujemy go dżemem wiśniowym , kładziemy kolejne połówki truskawek , smarujemy śmietaną górę i całe boki . Jeśli mamy blat trzeci ciasta to kładziemy go na górę i obsmarowujemy górę i boki śmietanką .
Krok 9
Całe ciasto obsypać wiórkami z gorzkiej czekolady i migdałami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej