Ucierane ciasto z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ucierane ciasto z jabłkami

Autor: JOLANTA MRÓZ

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 szklanki

1 szklanka

1.5 łyżeczki

1 opakowanie

3 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki włożyć do miski,ucierać do momentu aż się dokładnie połączą (pojawiające się pęcherzyki powietrza świadczą o dobrze ukręconym cieście)Wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką tortownicę o średnicy 24 x 24 cm. Wylać ciasto. Jabłka pokroić w ósemki i ułożyć ściśle na wierzchu ciasta. Ze względu na wielkość jabłek może być ich trzy lub cztery. Piec około 45 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem gdy będzie zimne.

Krok 2

Jeśli chodzi o śmietanę to najlepsze jest średnie opakowanie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ucierane ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ucierane ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ucierane ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ucierane ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ucierane ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ucierane ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ucierane ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ucierane ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej