Wątróbka cielęca duszona w piekarniku - przepis | Przepisy.pl pixel

Wątróbki cielęce z nadzieniem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

null

1 sztuka

60 gramów

1

50 gramów

500 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą i osuszoną wątróbkę podziel na połowy, każdy płat natnij poziomo tak, aby powstała kieszeń.

Krok 2

W rondlu rozgrzej 50 mililitrów oleju, dodaj drobno pokrojoną słoninę, cebulę, dosyp bułkę tartą. Dodaj pokruszoną mini kostkę Knorr.

Krok 3

Do usmażonej i ostudzonej masy dodaj jajko, śmietanę i pieprz. Całość wymieszaj. Gotowym nadzieniem nafaszeruj każdy płat wątróbki i zepnij wykałaczką.

Krok 4

Gotowe kieszenie oprósz mąką i obsmaż na oliwie. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 10 min w 180 st. C.

Krok 5

Po upieczeniu pokrój w cienkie plastry. Ułożona na półmisku potrawę polej powstałym podczas pieczenia sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbki cielęce z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbki cielęce z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbki cielęce z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbki cielęce z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbki cielęce z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbki cielęce z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbki cielęce z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbki cielęce z nadzieniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej