
Składniki
1 łyżka
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 sztuka
30 gramów
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj z trzema łyżkami zimnej wody. Cebule obierz i drobno pokrój.
Krok 2
Wegańskie mięso mielone wymieszaj z przygotowanym płynem, cebulą, musztardą i bułką tartą. Uformuj 8 pulpetów.
Krok 3
Zagotuj 750ml wody z kostką Knorr. W przygotowanym bulionie gotuj na małym ogniu ok. 15 minut przygotowane pulpety.
Krok 4
W między czasie ugotuj ryż oddzielnie zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta.
Krok 5
Gotowe pulpety wyjmij w bulionu. Odlej 200ml bulionu
Krok 6
W rondelku rozpuść margarynę i podsmaż mąkę. Następnie wlej bulion i dobrze wymieszaj. Dodaj mleko sojowe, odcedzone kapary i całość zagotuj. Pulpety podawaj polane sosem z ryżem. Danie możesz posypać świeżymi ziołami.

Dobra rada:
Do wegańskich pulpetów dodaj sałatkę, np. z buraczków.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie pulpeciki
Okrągłe pulpeciki to danie uwielbiane przez smakoszy w każdym wieku. Zazwyczaj do ich przygotowania używane jest mięso mielone, ale może tym razem spróbujesz jego roślinnego zamiennika? Do odważnych świat należy! Kulinarna odwaga zostanie nagrodzona wybornym posiłkiem z wegańskimi pulpetami w roli głównej.
Dla kogo?
Jesteś kucharzem, który żadnych produktów się nie boi? Bardzo słusznie! Nowe produkty w kuchni pozwolą nie tylko tworzyć różnorodne menu, bogate w składniki odżywcze, ale przede wszystkim odkrywać nieznane wcześniej kombinacje smakowe – takie jak te skrywane w naszym przepisie na pulpeciki vegan.
Na jaką okazję?
W sam raz na rodzinny obiad, kiedy przy stole zasiadają osoby w różnym wieku. Delikatna konsystencja i apetyczny wygląd wegańskich pulpecików zachęcają do degustacji nawet najbardziej upartych niejadków.
Czy wiesz, że?
Dziki ryż, który znajduje się w naszej recepturze na pulpety wegańskie, nazywany jest także zizanią wodną. Charakteryzuje się podłużnym kształtem i ciemną barwą.
Dla urozmaicenia:
Do sosu z wegańskimi pulpecikami dodać można podsmażone pieczarki, pokrojone w grube plasterki.