
Składniki
1 łyżka
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 sztuka
30 gramów
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj z trzema łyżkami zimnej wody. Cebule obierz i drobno pokrój.
Krok 2
Wegańskie mięso mielone wymieszaj z przygotowanym płynem, cebulą, musztardą i bułką tartą. Uformuj 8 pulpetów.
Krok 3
Zagotuj 750ml wody z kostką Knorr. W przygotowanym bulionie gotuj na małym ogniu ok. 15 minut przygotowane pulpety.
Krok 4
W między czasie ugotuj ryż oddzielnie zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta.
Krok 5
Gotowe pulpety wyjmij w bulionu. Odlej 200ml bulionu
Krok 6
W rondelku rozpuść margarynę i podsmaż mąkę. Następnie wlej bulion i dobrze wymieszaj. Dodaj mleko sojowe, odcedzone kapary i całość zagotuj. Pulpety podawaj polane sosem z ryżem. Danie możesz posypać świeżymi ziołami.

Dobra rada:
Do wegańskich pulpetów dodaj sałatkę, np. z buraczków.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie pulpeciki
Okrągłe pulpeciki to danie uwielbiane przez smakoszy w każdym wieku. Zazwyczaj do ich przygotowania używane jest mięso mielone, ale może tym razem spróbujesz jego roślinnego zamiennika? Do odważnych świat należy! Kulinarna odwaga zostanie nagrodzona wybornym posiłkiem z wegańskimi pulpetami w roli głównej.
Dla kogo?
Jesteś kucharzem, który żadnych produktów się nie boi? Bardzo słusznie! Nowe produkty w kuchni pozwolą nie tylko tworzyć różnorodne menu, bogate w składniki odżywcze, ale przede wszystkim odkrywać nieznane wcześniej kombinacje smakowe – takie jak te skrywane w naszym przepisie na pulpeciki vegan.
Na jaką okazję?
W sam raz na rodzinny obiad, kiedy przy stole zasiadają osoby w różnym wieku. Delikatna konsystencja i apetyczny wygląd wegańskich pulpecików zachęcają do degustacji nawet najbardziej upartych niejadków.
Czy wiesz, że?
Dziki ryż, który znajduje się w naszej recepturze na pulpety wegańskie, nazywany jest także zizanią wodną. Charakteryzuje się podłużnym kształtem i ciemną barwą.
Dla urozmaicenia:
Do sosu z wegańskimi pulpecikami dodać można podsmażone pieczarki, pokrojone w grube plasterki.