Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
28 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wytnij mięso z piersi i udek kurczaka. Zagotuj pół litra wody, wrzuć kostkę bulionową, gotuj około minuty, stale mieszając trzepaczką. Mięso obtocz w mące, strząśnij jej nadmiar. W szybkowarze rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż kurczaka, usmaż z obu stron na dużym ogniu, aż się ładnie zarumieni. Uważaj, aby się nie przypaliły! Do mięsa dodaj cebulę, wymieszaj drewnianą łyżką, tak aby kawałki kurczaka pokryły się cebulą. Posól i popieprz do smaku, wlej pół szklanki bulionu (resztę bulionu zużyj w innym celu). Ciągle mieszając drewnianą łyżką, odklej „smak” od dna szybkowaru. Dzięki temu sos będzie miał ładny, brązowy kolor. Teraz wlej sok winogronowy, wrzuć czosnek, wymieszaj. Zamknij szybkowar, pozostaw go na 5-10 minut na małym ogniu. Na patelnię wlej dość dużo oleju, do zimnego włóż tosty (okrojone ze skórki) i smaż na dużym ogniu, odwracając kromki co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Zdejmij z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Grzanki posyp pokruszoną minikosteczką czosnkową, ułóż na nich porcje kurczaka i polej sosem. Możesz udekorować natką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej