Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
28 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wytnij mięso z piersi i udek kurczaka. Zagotuj pół litra wody, wrzuć kostkę bulionową, gotuj około minuty, stale mieszając trzepaczką. Mięso obtocz w mące, strząśnij jej nadmiar. W szybkowarze rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż kurczaka, usmaż z obu stron na dużym ogniu, aż się ładnie zarumieni. Uważaj, aby się nie przypaliły! Do mięsa dodaj cebulę, wymieszaj drewnianą łyżką, tak aby kawałki kurczaka pokryły się cebulą. Posól i popieprz do smaku, wlej pół szklanki bulionu (resztę bulionu zużyj w innym celu). Ciągle mieszając drewnianą łyżką, odklej „smak” od dna szybkowaru. Dzięki temu sos będzie miał ładny, brązowy kolor. Teraz wlej sok winogronowy, wrzuć czosnek, wymieszaj. Zamknij szybkowar, pozostaw go na 5-10 minut na małym ogniu. Na patelnię wlej dość dużo oleju, do zimnego włóż tosty (okrojone ze skórki) i smaż na dużym ogniu, odwracając kromki co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Zdejmij z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Grzanki posyp pokruszoną minikosteczką czosnkową, ułóż na nich porcje kurczaka i polej sosem. Możesz udekorować natką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiejska potrawka z kurczaka z sokiem winogronowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jajka jeże
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej