Wigilijna czarna kapusta . przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wigilijna czarna kapusta .

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

2 sztuki

5 ziaren

6 ziaren

3 ziarna

2 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby opłucz , zalej wodą i odstaw na całą nic . Następnego dnia gotuj je 20 minut , aż będą miękkie . Gdy wystygną , posiekaj .

Krok 2

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna , przepłucz ją , odciśnij i posiekaj . Włóż do garnka , wlej wodę z grzybów . Dodaj listki laurowe , jałowiec , ziele angielskie , ziarenka pieprzu oraz śliwki i gotuj 60 minut , aż kapusta będzie miękka .

Krok 3

Na koniec do garnka dodaj drobno posiekaną , zrumienioną cebulę oraz grzyby i duś jeszcze kilkanaście minut . Dopraw do smaku pieprzem . Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje kolejnego dnia , gdy wszystkie smaki się przegryzą .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijna czarna kapusta . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijna czarna kapusta . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijna czarna kapusta . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijna czarna kapusta . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijna czarna kapusta . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijna czarna kapusta . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijna czarna kapusta . - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijna czarna kapusta . - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej