Zapiekanka włoska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka włoska

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tylko zobacz - zapiekanki możesz robić dosłownie ze wszystkiego, nawet z resztek. Tę potrawę nazwałem ZAPIEKANKĄ WŁOSKĄ, bo przygotowałem ją z pomidorów i bazylii. Ale równie dobrze mógłbym zrobić grecką, dodając nieco fety, albo niemiecką - z kiełbasą.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zrób sos: wymieszaj koncentrat z bulionem. Oczyść pieczarki, zdejmij skórkę z kapeluszy. Kapelusze i nóżki pokrój w plasterki. Posmaruj masłem naczynie do zapiekania. Na dnie ułóż ziemniaki, potem pomidory. Posól, popieprz, polej sosem. Posyp papryką, potem pieczarkami, na koniec serem. Zapiekaj, aż wierzch się przyrumieni. Posyp bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej