
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tylko zobacz - zapiekanki możesz robić dosłownie ze wszystkiego, nawet z resztek. Tę potrawę nazwałem ZAPIEKANKĄ WŁOSKĄ, bo przygotowałem ją z pomidorów i bazylii. Ale równie dobrze mógłbym zrobić grecką, dodając nieco fety, albo niemiecką - z kiełbasą.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zrób sos: wymieszaj koncentrat z bulionem. Oczyść pieczarki, zdejmij skórkę z kapeluszy. Kapelusze i nóżki pokrój w plasterki. Posmaruj masłem naczynie do zapiekania. Na dnie ułóż ziemniaki, potem pomidory. Posól, popieprz, polej sosem. Posyp papryką, potem pieczarkami, na koniec serem. Zapiekaj, aż wierzch się przyrumieni. Posyp bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej