Zapiekanka włoska

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tylko zobacz - zapiekanki możesz robić dosłownie ze wszystkiego, nawet z resztek. Tę potrawę nazwałem ZAPIEKANKĄ WŁOSKĄ, bo przygotowałem ją z pomidorów i bazylii. Ale równie dobrze mógłbym zrobić grecką, dodając nieco fety, albo niemiecką - z kiełbasą.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zrób sos: wymieszaj koncentrat z bulionem. Oczyść pieczarki, zdejmij skórkę z kapeluszy. Kapelusze i nóżki pokrój w plasterki. Posmaruj masłem naczynie do zapiekania. Na dnie ułóż ziemniaki, potem pomidory. Posól, popieprz, polej sosem. Posyp papryką, potem pieczarkami, na koniec serem. Zapiekaj, aż wierzch się przyrumieni. Posyp bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka włoska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej