Zapiekanka z cukinią i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z cukinią i mozzarellą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Danie fajne i proste. Szybkie i łatwe. Po prostu: ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MOZZARELLĄ. Cukinię możesz zapiekać na surowo, jak w przepisie, albo wcześniej lekko zblanszować. Próbowałem też posolić ją i osuszyć, gdy puści wodę. Też jest niezła.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zmiksuj w blenderze składniki panierki, przypraw solą i pieprzem (panierka powinna być dość ostra). Posmaruj żaroodporne naczynie oliwą i układaj w nim warstwami cukinię, mozzarellę i panierkę. Posypuj parmezanem i układaj kolejne warstwy, aż skończą ci się składniki. Na górze powinna być gruba warstwa panierki i parmezanu. Zapiekaj, aż ser ładnie się przyrumieni, a cukinia będzie miękka - sprawdzisz to nakłuwając zapiekankę spiczastym nożem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z cukinią i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z cukinią i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z cukinią i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z cukinią i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z cukinią i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z cukinią i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z cukinią i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z cukinią i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej