
Składniki
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
0.3 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
2 łyżki
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa oczyść i opłukaj.
Krok 2
Marchewki włóż do wrzącej wody, osolonej i z dodatkiem cukru, gotuj na półtwardo, dodaj pokrojoną na kawałki łodygę brokułu i po chwili podzielony na różyczki kwiatostan. Gotuj tylko chwilę, aby warzywa były półmiękkie, odcedź.
Krok 3
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła i oliwę, podsmaż pokrojone na ćwiartki grzyby, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Smaż do czasu, gdy cebula się zeszkli i zmięknie.
Krok 4
Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w paski paprykę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Na środku półmiska ułóż smażone pieczarki z cebulą i papryką, obłożone dookoła brokułami i grubymi, ukośnie pokrojonymi plastrami marchewki.
Krok 6
Na patelni rozpuść resztę masła, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, wlej mleko i zagotuj mieszając. Po zagotowaniu dodaj ser i przyprawy.
Krok 7
Gorącym sosem polej warzywa i wstaw półmisek do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj 10 minut.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej