
Składniki
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
0.3 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
2 łyżki
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa oczyść i opłukaj.
Krok 2
Marchewki włóż do wrzącej wody, osolonej i z dodatkiem cukru, gotuj na półtwardo, dodaj pokrojoną na kawałki łodygę brokułu i po chwili podzielony na różyczki kwiatostan. Gotuj tylko chwilę, aby warzywa były półmiękkie, odcedź.
Krok 3
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła i oliwę, podsmaż pokrojone na ćwiartki grzyby, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Smaż do czasu, gdy cebula się zeszkli i zmięknie.
Krok 4
Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w paski paprykę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Na środku półmiska ułóż smażone pieczarki z cebulą i papryką, obłożone dookoła brokułami i grubymi, ukośnie pokrojonymi plastrami marchewki.
Krok 6
Na patelni rozpuść resztę masła, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, wlej mleko i zagotuj mieszając. Po zagotowaniu dodaj ser i przyprawy.
Krok 7
Gorącym sosem polej warzywa i wstaw półmisek do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj 10 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej