Zapiekany półmisek warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekany półmisek warzyw

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.3 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

2 łyżki

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa oczyść i opłukaj.

Krok 2

Marchewki włóż do wrzącej wody, osolonej i z dodatkiem cukru, gotuj na półtwardo, dodaj pokrojoną na kawałki łodygę brokułu i po chwili podzielony na różyczki kwiatostan. Gotuj tylko chwilę, aby warzywa były półmiękkie, odcedź.

Krok 3

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła i oliwę, podsmaż pokrojone na ćwiartki grzyby, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Smaż do czasu, gdy cebula się zeszkli i zmięknie.

Krok 4

Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w paski paprykę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Na środku półmiska ułóż smażone pieczarki z cebulą i papryką, obłożone dookoła brokułami i grubymi, ukośnie pokrojonymi plastrami marchewki.

Krok 6

Na patelni rozpuść resztę masła, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, wlej mleko i zagotuj mieszając. Po zagotowaniu dodaj ser i przyprawy.

Krok 7

Gorącym sosem polej warzywa i wstaw półmisek do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj 10 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej