Zapiekany półmisek warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany półmisek warzyw

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.3 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

2 łyżki

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa oczyść i opłukaj.

Krok 2

Marchewki włóż do wrzącej wody, osolonej i z dodatkiem cukru, gotuj na półtwardo, dodaj pokrojoną na kawałki łodygę brokułu i po chwili podzielony na różyczki kwiatostan. Gotuj tylko chwilę, aby warzywa były półmiękkie, odcedź.

Krok 3

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła i oliwę, podsmaż pokrojone na ćwiartki grzyby, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Smaż do czasu, gdy cebula się zeszkli i zmięknie.

Krok 4

Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w paski paprykę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Na środku półmiska ułóż smażone pieczarki z cebulą i papryką, obłożone dookoła brokułami i grubymi, ukośnie pokrojonymi plastrami marchewki.

Krok 6

Na patelni rozpuść resztę masła, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, wlej mleko i zagotuj mieszając. Po zagotowaniu dodaj ser i przyprawy.

Krok 7

Gorącym sosem polej warzywa i wstaw półmisek do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj 10 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany półmisek warzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej