Zawijaniec z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

177

390 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
110 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1699 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3390 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

25 gramów

150 mililitrów

350 gramów

50 gramów

1 szczypta

dodatkowo:

0.5 sztuki

100 gramów

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozprowadź kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i wymieszaj. Powstały zaczyn odłóż na 10 - 15 minut by podrósł. Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, resztę cukru, mleka, żółtko i sól. Całość wymieszaj.

Zawijaniec z makiem - Krok 1

Krok 2

Do ciasta dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię. Wymieszaj, a następnie przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odłóż pod ściereczkę do wyrośnięcia na godzinę.

Zawijaniec z makiem - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 cm x 35 cm. Posmaruj je białkiem i wyłóż na nie masę makową.

Zawijaniec z makiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto pokrój na paski o szerokości 5 cm (wzdłuż krótszego boku). Dno i boki tortownicy, o średnicy 24 cm lub 26 cm, wyłóż papierem do pieczenia.

Zawijaniec z makiem - Krok 4

Krok 5

Jeden pasek ciasta zwiń i ułóż na środku tortownicy. Pozostałe paski owiń wokół. Ciasto odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Piecz około 50 - 60 minut w 170°C.

Zawijaniec z makiem - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki lukier. Wystudzone ciasto polej lukrem i udekoruj migdałami.

Zawijaniec z makiem - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Justyna Mącznik

    Justyna Mącznik

    Robiłam na święta wyszedł pyszny. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna sta

    Anna sta

    czy ktoś robił to ciasto w wersji z twarogiem? Bo jakaś taka wizja mnie naszła...

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zawijaniec z makiemZawijaniec z makiem

Ciasta z makiem sprawdzają się nie tylko na stole wigilijnym, ale i na co dzień jako słodka przekąska. Aby przygotować zawijaniec z makiem, połącz ze sobą składniki na ciasto (miksując je ostrożnie na niskich obrotach) i delikatnie dodawaj wyrośnięty zaczyn, ciągle mieszając. Dodatek aromatu waniliowego nada wypiekowi intensywnie słodki smak. Zagnieć ciasto do momentu, aż będzie gładkie i delikatne, po czym odstaw je na bok, aby wyrosło. W tym czasie przesiej, opłucz i co najmniej dwukrotnie zmiel mak (równie dobrze sprawdzi się gotowa masa makowa). Kiedy ciasto wyrośnie, umieść je we wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formie i nakłuj parę razy, aby do środka nie dostało się powietrze. Piecz w piekarniku, aż wyrośnie i nabierze złotego koloru. Kiedy ciasto ostygnie, polej je lukrem, który przygotujesz, rozpuszczając cukier puder w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Posyp ulubionymi bakaliami: rodzynkami, daktylami, orzechami włoskimi, migdałami, a także kandyzowanymi owocami. Smacznego.