Zebra z wiśniami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

500 gramów

5 sztuk

3 szklanki

3 łyżeczki

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wiśnie odsączyć. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Krok 2

Trzy łyżki mąki odłożyć. Resztę mąki dodać do masy jajecznej wraz z proszkiem do pieczenia, oranżadą i olejem. Zmiksować na jednolitą masę.

Krok 3

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać odłożoną mąkę, a do drugiej kakao.

Krok 4

Na środek natłuszczonej i wysypanej bułką tartą torownicy wylewamy na przemian po 2 łyżki ciasta ciemnego i jasnego.

Krok 5

Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec około 45-55 min. w temperaturze 170 stopni.

Krok 6

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej