
Składniki
1 łyżka
null
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
4 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypłucz mung dal w zimnej wodzie, a potem zalej trzema szklankami gorącej wody i dodaj bulionetkę Knorr.
Krok 2
Następnie dodaj świeże masło i kurkumę i gotuj wszystko aż uzyskasz konsystencję gęstego puree, na koniec zmiksuj.
Krok 3
Skrój kalafior na małe różyczki i ugotuj go razem z groszkiem z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Następnie dodaj wszystko do wcześniej przygotowanego dalu.
Krok 4
Chili pozbawione pestek dokładnie posiekaj. Obierz imbir i zetrzyj na tarce.
Krok 5
Do rozgrzanego sklarowanego masła dodaj kminek i podsmaż go a następnie dodaj do niego imbir i chili. Gdy imbir zacznie brązowieć zdejmij z ognia.
Krok 6
Teraz dodawaj przyprawy dalu, mieszając. Podawaj z posiekaną kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
































