Żółty mung dal z Radżastanu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółty mung dal z Radżastanu

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

null

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

4 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypłucz mung dal w zimnej wodzie, a potem zalej trzema szklankami gorącej wody i dodaj bulionetkę Knorr.

Krok 2

Następnie dodaj świeże masło i kurkumę i gotuj wszystko aż uzyskasz konsystencję gęstego puree, na koniec zmiksuj.

Krok 3

Skrój kalafior na małe różyczki i ugotuj go razem z groszkiem z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Następnie dodaj wszystko do wcześniej przygotowanego dalu.

Krok 4

Chili pozbawione pestek dokładnie posiekaj. Obierz imbir i zetrzyj na tarce.

Krok 5

Do rozgrzanego sklarowanego masła dodaj kminek i podsmaż go a następnie dodaj do niego imbir i chili. Gdy imbir zacznie brązowieć zdejmij z ognia.

Krok 6

Teraz dodawaj przyprawy dalu, mieszając. Podawaj z posiekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej