Żółty mung dal z Radżastanu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółty mung dal z Radżastanu

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

null

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

4 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypłucz mung dal w zimnej wodzie, a potem zalej trzema szklankami gorącej wody i dodaj bulionetkę Knorr.

Krok 2

Następnie dodaj świeże masło i kurkumę i gotuj wszystko aż uzyskasz konsystencję gęstego puree, na koniec zmiksuj.

Krok 3

Skrój kalafior na małe różyczki i ugotuj go razem z groszkiem z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Następnie dodaj wszystko do wcześniej przygotowanego dalu.

Krok 4

Chili pozbawione pestek dokładnie posiekaj. Obierz imbir i zetrzyj na tarce.

Krok 5

Do rozgrzanego sklarowanego masła dodaj kminek i podsmaż go a następnie dodaj do niego imbir i chili. Gdy imbir zacznie brązowieć zdejmij z ognia.

Krok 6

Teraz dodawaj przyprawy dalu, mieszając. Podawaj z posiekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej