
Składniki
1 łyżka
null
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
4 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypłucz mung dal w zimnej wodzie, a potem zalej trzema szklankami gorącej wody i dodaj bulionetkę Knorr.
Krok 2
Następnie dodaj świeże masło i kurkumę i gotuj wszystko aż uzyskasz konsystencję gęstego puree, na koniec zmiksuj.
Krok 3
Skrój kalafior na małe różyczki i ugotuj go razem z groszkiem z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Następnie dodaj wszystko do wcześniej przygotowanego dalu.
Krok 4
Chili pozbawione pestek dokładnie posiekaj. Obierz imbir i zetrzyj na tarce.
Krok 5
Do rozgrzanego sklarowanego masła dodaj kminek i podsmaż go a następnie dodaj do niego imbir i chili. Gdy imbir zacznie brązowieć zdejmij z ognia.
Krok 6
Teraz dodawaj przyprawy dalu, mieszając. Podawaj z posiekaną kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej