Żółty mung dal z Radżastanu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żółty mung dal z Radżastanu

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

null

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

4 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypłucz mung dal w zimnej wodzie, a potem zalej trzema szklankami gorącej wody i dodaj bulionetkę Knorr.

Krok 2

Następnie dodaj świeże masło i kurkumę i gotuj wszystko aż uzyskasz konsystencję gęstego puree, na koniec zmiksuj.

Krok 3

Skrój kalafior na małe różyczki i ugotuj go razem z groszkiem z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Następnie dodaj wszystko do wcześniej przygotowanego dalu.

Krok 4

Chili pozbawione pestek dokładnie posiekaj. Obierz imbir i zetrzyj na tarce.

Krok 5

Do rozgrzanego sklarowanego masła dodaj kminek i podsmaż go a następnie dodaj do niego imbir i chili. Gdy imbir zacznie brązowieć zdejmij z ognia.

Krok 6

Teraz dodawaj przyprawy dalu, mieszając. Podawaj z posiekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żółty mung dal z Radżastanu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej