Zupa czosnkowa

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

150 gramów

1 szklanka

2 szklanki

1 łyżka

1 litr

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek drobno siekamy i dusimy (lekko przesmażamy) w maśle kilka minut.

Krok 2

Gotowy bulion doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy czosnek i pokrojony w kawałki ser topiony. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.

Krok 3

Przed nałożeniem dodajemy żółty ser tak by ten lekko się rozpuścił.

Krok 4

Podajemy posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki z grzankami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa czosnkowaZupa czosnkowa

Jeśli lubisz intensywny smak czosnku, na pewno przypadnie Ci do gustu przygotowywana na jego bazie zupa. Zupa czosnkowa jest mocno serowa, wyrazista i rozgrzewająca. Przyrządza się ją z zaledwie kilku składników. Oprócz czosnku potrzebujesz sera topionego, startego żółtego sera oraz grzanek. Aromatyczne danie dobrze komponuje się z każdym rodzajem pieczywa oraz zielonymi dodatkami. Możesz podać je na obiad lub potraktować jako rozgrzewającą kolację. Posyp zupę natką pietruszki, posiekaną bazylią lub szczypiorkiem. Jako uzupełnienie potrawy świetnie sprawdzą się też grzanki ze świeżymi pomidorami, bazylią i kilkoma kroplami oliwy lub nadziewane grzybami ciasto francuskie. W takim zestawie zupa czosnkowa może stać się głównym punktem Twojego menu. Będzie świetnie smakować również jako ciepła przekąska. Wtedy podawaj ją w kubeczkach z grzanką z bagietki na wierzchu oraz z dużą ilością żółtego sera. Jeśli chcesz ją nieco złagodzić, możesz dodać do zupy gotowane ziemniaki pokrojone w kostkę lub odrobinę śmietany, np. w postaci kleksa na wierzchu posypanego ulubioną zieleniną. Wypróbuj przepis na tę pełną smaku potrawę!