Kartoflanka z grzybowym smakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartoflanka z grzybowym smakiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

10 dekagramów

0.5 szklanki

3 szklanki

2 łyżki

4 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namoczyć w 1/2 szklanki ciepłej wody grzyby. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Usmażyć na rumiano na oleju. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić (ziemniaki w kostkę, a marchew w plasterki). Wrzucić do garnka razem z boczkiem, pieczarkami ( bez tłuszczu) i grzybami. Zalać wodą. Włożyć rosół wołowy. Gotować 20 minut. Wyjąć grzyby i boczek - pokroić i wrzucić ponownie do zupy . Rozrobić Krem z kurek w zimnej wodzie i wlać do garnka - gotować 5 minut .

Krok 2

Wlać śmietankę . Doprawić Delikatem w płynie , pieprzem . Posypać koprem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartoflanka z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartoflanka z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartoflanka z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartoflanka z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartoflanka z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartoflanka z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartoflanka z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartoflanka z grzybowym smakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej