
Składniki
1 szczypta
300 gramów
1 szczypta
1 szczypta
20 gramów
2 łyżki
100 gramów
150 mililitrów
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w paski i usmaż.
Krok 2
Rozgrzej tłuszcz, wymieszaj z mąką, lekko zarumień i połącz z wywarem, pieczarkami, winem i ketchupem.
Krok 3
Gotuj kilka minut, a następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej