Składniki
3 łyżki
1 litr
null
150 gramów
3 sztuki
1 sztuka
null
3 łyżki
null szczypt
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz i zetrzyj na tarce, oprócz pora, którego białą część posiekaj w plasterki.
Krok 2
Podsmaż warzywa na rozgrzanym tłuszczu i zalej 1 l wrzącej wody, gotuj do czasu gdy warzywa zmiękną, po czym wymieszaj zupę z przecierem pomidorowym i roztopionym masłem.
Krok 3
Dopraw do smaku i wymieszaj ze śmietaną.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej