Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem
NOWY PRZEPIS
łatwe
92 osoby zapisały

Składniki
2 puszki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż dziki oraz biały ugotuj w osobnych garnkach zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu odcedź i wymieszaj czarny z białym.
Krok 2
Czosnek i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż w garnku z oliwą.
Krok 3
Dodaj pomidory i 500ml wody.
Krok 4
Teraz dodaj przyprawy, cukier i kostkę Knorr. Wymieszaj dokładnie, przykryj garnek i gotuj powoli ok 15 minut.
Krok 5
Natkę pietruszki posiekaj. Zupę podawaj w miskach. Wsyp na wierzch część ryżu (resztę podaj osobno) i posyp natką pietruszki. Zupę możesz skropić dodatkowo oliwą.

Dobra rada:
Udekoruj zupę polewając ją odrobiną śmietany lub jogurtu. Możesz również użyć alternatywy wegańskiej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna zupa pomidorowa z ryżem
Dla wielu smakoszów jest królową zup, która nigdy się nie nudzi. Zamiast przygotowywać ją na wywarze z niedzielnego rosołu, proponujemy warzywny bulion, który jest uniwersalny, wygodny w użyciu i nadaje zupom odpowiedniej wyrazistości. Aromatyczna pomidorówka zyska nieco orientalny charakter za sprawą dodania do niej mieszanki ryżu basmati i dzikiego. Podejrzewamy, że w takiej postaci jeszcze jej nie znasz. Czas przełamać pierwsze lody!
Dla kogo?
Dla osób, które cenią tradycyjne receptury, ale nie boją się ich modyfikować w nieco bardziej finezyjny sposób.
Na jaką okazję?
Taką pomidorówką z ryżem basmati powodzeniem rozpoczniesz niedzielny obiad, kiedy przy stole zbiera się bliższa i dalsza rodzina. Z racji tego, że przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie zupy pomidorowej z dzikim ryżem bez trudu uwzględnisz w swoim planie nawet w środku tygodnia.
Czy wiesz, że?
Dziki ryż rozpoznasz po ciemnych (prawie czarnych) ziarnach o podłużnym kształcie. Z pewnością wzbudzi ciekawość wśród zebranych przy stole biesiadników.
Dla urozmaicenia:
Aromatyczną zupę pomidorową z ryżem możesz udekorować świeżymi liśćmi bazylii.