Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora
średnie
42 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
400 gramów
600 gramów
300 gramów
2 puszki
200 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 opakowanie
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę.
Krok 2
Gdy się zrumieni dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Krok 3
Do cebuli i czosnku dodać różyczki kalafiora i lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
Wsypać suchą soczewicę i przemieszać.
Krok 5
Do składników na patelni wlać mleczka kokosowe oraz pomidory z puszki. Całość wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mleczko się wchłonie a składniki zmiękną.
Krok 6
Dodać liście szpinaku, wymieszać.
Krok 7
Chwilę przed skończeniem gotowania dodać garam masala, kurkumę oraz chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej