Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora

Autor: Karolina Brodnicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

400 gramów

600 gramów

300 gramów

2 puszki

200 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę.

Krok 2

Gdy się zrumieni dodać pokrojony w plasterki czosnek.

Krok 3

Do cebuli i czosnku dodać różyczki kalafiora i lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Wsypać suchą soczewicę i przemieszać.

Krok 5

Do składników na patelni wlać mleczka kokosowe oraz pomidory z puszki. Całość wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mleczko się wchłonie a składniki zmiękną.

Krok 6

Dodać liście szpinaku, wymieszać.

Krok 7

Chwilę przed skończeniem gotowania dodać garam masala, kurkumę oraz chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej