Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora
średnie
43 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
400 gramów
600 gramów
300 gramów
2 puszki
200 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 opakowanie
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę.
Krok 2
Gdy się zrumieni dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Krok 3
Do cebuli i czosnku dodać różyczki kalafiora i lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
Wsypać suchą soczewicę i przemieszać.
Krok 5
Do składników na patelni wlać mleczka kokosowe oraz pomidory z puszki. Całość wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mleczko się wchłonie a składniki zmiękną.
Krok 6
Dodać liście szpinaku, wymieszać.
Krok 7
Chwilę przed skończeniem gotowania dodać garam masala, kurkumę oraz chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































