Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora

Autor: Karolina Brodnicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

400 gramów

600 gramów

300 gramów

2 puszki

200 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę.

Krok 2

Gdy się zrumieni dodać pokrojony w plasterki czosnek.

Krok 3

Do cebuli i czosnku dodać różyczki kalafiora i lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Wsypać suchą soczewicę i przemieszać.

Krok 5

Do składników na patelni wlać mleczka kokosowe oraz pomidory z puszki. Całość wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mleczko się wchłonie a składniki zmiękną.

Krok 6

Dodać liście szpinaku, wymieszać.

Krok 7

Chwilę przed skończeniem gotowania dodać garam masala, kurkumę oraz chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dahl z czerwonej soczewicy i kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej