Babka jogurtowa z owocami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

44

209 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

710 osób wydrukowało

Pobierz pdf

951 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

4 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

200 gramów

2 łyżeczki

0.5 sztuki

krem:

200 mililitrów

200 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

dodatkowo:

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku, jogurt i sok z cytryny.

Babka jogurtowa z owocami - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta ciągle mieszając. Formę do babki (o pojemności 1,5-2 l) posmaruj Kasią i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 170 st.C (opcja termoobieg).

Babka jogurtowa z owocami - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź. Formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz około 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Upieczone ciasto ostudź i wyjmij z formy.

Babka jogurtowa z owocami - Krok 3

Krok 4

Żelatynę wymieszaj z 50 ml zimnego mleka i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, ubij na sztywno. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj najpierw z łyżką masy serowej, by wyrównać temperatury, a następnie z pozostałą masą. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.

Babka jogurtowa z owocami - Krok 4

Krok 5

Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego (lub woreczka foliowego ze ściętym rogiem) i wyciśnij go dekoracyjnie na wierzchu ciasta. Na kremie ułóż umyte i osuszone papierowym ręcznikiem owoce.

Babka jogurtowa z owocami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Paulina Fijał

    Paulina Fijał, 08.03.2019

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Błażej Błasiak

    Błażej Błasiak, 08.03.2019

    Ta babka wygląda obłędnie!! na pewno zawita na moim stole w Wielkanoc!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka jogurtowa z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka jogurtowa z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka jogurtowa z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka jogurtowa z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka jogurtowa z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka jogurtowa z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka jogurtowa z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka jogurtowa z owocamiBabka jogurtowa z owocami

Jak przygotować się do świąt i nie dać się zwariować w nawale obowiązków? Odpowiedź jest prosta – dobra organizacja! Sprzątanie i wszelkie domowe porządki to pierwszy etap, następnie pojawia się kwestia gotowania i pieczenia. W tym celu zbawienne mogą się okazać szybkie i sprawdzone przepisy. Kto powiedział, że żeby stworzyć coś pysznego, trzeba siedzieć w kuchni od rana do wieczora? Nic bardziej mylnego! Zainspiruj się tym przepisem i zobacz jak zrobić najprostszą, wilgotną babkę jogurtową z owocami i mascarpone. Zakochaj się w jej smaku!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które uwielbiają połączenie ciasta z owocami. Z miłości do słodkości!

Na jaką okazję?

Na co dzień i od święta. Jedno jest pewne – wilgotna babka jogurtowa z owocami prezentuje się bez zarzutu.

Czy wiesz, że?

Babka wielkanocna to bez wątpienia prosty do wykonania, a zarazem bardzo zróżnicowany wypiek. A to wszystko dzięki różnorodnym polewom, dodatkom i posypkom. Do wyboru, do koloru!

Dla urozmaicenia:

Babka jogurtowa równie dobrze smakuje i prezentuje się z innymi owocami np. truskawkami.