babka jogurtowo-bananowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

813

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

4 sztuki

0.75 szklanki

330 gramów

300 mililitrów

200 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniami.

Krok 2

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, następnie dodać cukier i żółtka. Ubijać jeszcze przez chwilę.

Krok 3

Następnie naprzemiennie dodawać mąkę, jogurt i olej. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie.

Krok 4

Piec w wyłożonej papierem długiej keksówce.

Krok 5

Budyń może być o dowolnym ulubionym smaku. Po upieczeniu babkę można dowolnie udekorować (lukier byłby najlepszy, by złamać słodkość babki).

Krok 6

LUKIER: 20 dag cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka gorącej wody.

Krok 7

Wszystkie składniki wymieszać tak, aby powstała gęsta zawiesina.

Krok 8

Rozprowadzić na zimnym cieście. Na ciepłym cieście może się rozpłynąć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • babka jogurtowo-bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • babka jogurtowo-bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • babka jogurtowo-bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • babka jogurtowo-bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • babka jogurtowo-bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • babka jogurtowo-bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • babka jogurtowo-bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ciasto marmurkowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej