Babka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka ziemniaczana

Autor: Ewa Słaboszewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

250 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i boczek wędzony pokrój drobno w kostkę. Na patelni rozpuść smalec, najlepszy jest domowy ze skwarkami, dodaj cebulę, chwilę podsmaż. Dodaj wędzony boczek, smaż aż wszystko się zarumieni, a cebula będzie miękka. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij nadmiar wody.

Babka ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Do startych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, przestudzony boczek z cebulą, przyprawy.

Babka ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą, jeżeli będzie taka potrzeba, dopraw solą, pieprzem i przełóż do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1.5 godz. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany

Babka ziemniaczana - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej