Babka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka ziemniaczana

Autor: Ewa Słaboszewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

250 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i boczek wędzony pokrój drobno w kostkę. Na patelni rozpuść smalec, najlepszy jest domowy ze skwarkami, dodaj cebulę, chwilę podsmaż. Dodaj wędzony boczek, smaż aż wszystko się zarumieni, a cebula będzie miękka. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij nadmiar wody.

Babka ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Do startych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, przestudzony boczek z cebulą, przyprawy.

Babka ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą, jeżeli będzie taka potrzeba, dopraw solą, pieprzem i przełóż do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1.5 godz. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany

Babka ziemniaczana - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej