
Składniki
1.5 kilograma
250 gramów
2 sztuki
3 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i boczek wędzony pokrój drobno w kostkę. Na patelni rozpuść smalec, najlepszy jest domowy ze skwarkami, dodaj cebulę, chwilę podsmaż. Dodaj wędzony boczek, smaż aż wszystko się zarumieni, a cebula będzie miękka. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij nadmiar wody.

Krok 2
Do startych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, przestudzony boczek z cebulą, przyprawy.

Krok 3
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą, jeżeli będzie taka potrzeba, dopraw solą, pieprzem i przełóż do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1.5 godz. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej