Babka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka ziemniaczana

Autor: Ewa Słaboszewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

250 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i boczek wędzony pokrój drobno w kostkę. Na patelni rozpuść smalec, najlepszy jest domowy ze skwarkami, dodaj cebulę, chwilę podsmaż. Dodaj wędzony boczek, smaż aż wszystko się zarumieni, a cebula będzie miękka. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij nadmiar wody.

Babka ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Do startych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, przestudzony boczek z cebulą, przyprawy.

Babka ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą, jeżeli będzie taka potrzeba, dopraw solą, pieprzem i przełóż do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1.5 godz. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany

Babka ziemniaczana - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka Gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej