
Składniki
16 sztuk
20 sztuk
1 szczypta
1.6 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj skórkę pomarańczy. Ugotuj czerwony czysty barszcz tak jak zwykle, dodaj tylko do niego nać pietruszki (ważne aby na początku gotowania, nie po). W tym samym czasie zetrzyj skórkę pomarańczy. Gdy zupa przestanie się gotować przelej ją przez sito, aby uzyskać czysty barszcz.
Krok 2
Ugotuj czerwony czysty barszcz tak jak zwykle, dodaj do niego nać pietruszki, goździki, szczyptę przypraw korzennych oraz skórkę pomarańczy.
Krok 3
Barszcz rozlej na porcję. Do każdej wrzuć 5 suszonych śliwek. Nie pozbywaj się z niego wcześniej dodanych składników! Potrawa gotowa, możesz podawać! Pozostaje mi już tylko życzyć smacznego;)!
Krok 4
PS: Mój kolega sam suszy śliwki. Do barszczu macza je wcześniej w winie oraz obtacza w przyprawach korzennych, a dopiero później suszy. Jeśli chcesz możesz również ten przepis spróbować. Pamiętaj jednak, że później do barszczu nie musisz dodawać już przypraw, a śliwki możesz wrzucić w ostatniej minucie do gotującej się zupy. Nie ręczę jednak za ten sposób.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej