
Składniki
1.6 litra
20 sztuk
16 sztuk
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj skórkę pomarańczy. Ugotuj czerwony czysty barszcz tak jak zwykle, dodaj tylko do niego nać pietruszki (ważne aby na początku gotowania, nie po). W tym samym czasie zetrzyj skórkę pomarańczy. Gdy zupa przestanie się gotować przelej ją przez sito, aby uzyskać czysty barszcz.
Krok 2
Ugotuj czerwony czysty barszcz tak jak zwykle, dodaj do niego nać pietruszki, goździki, szczyptę przypraw korzennych oraz skórkę pomarańczy.
Krok 3
Barszcz rozlej na porcję. Do każdej wrzuć 5 suszonych śliwek. Nie pozbywaj się z niego wcześniej dodanych składników! Potrawa gotowa, możesz podawać! Pozostaje mi już tylko życzyć smacznego;)!
Krok 4
PS: Mój kolega sam suszy śliwki. Do barszczu macza je wcześniej w winie oraz obtacza w przyprawach korzennych, a dopiero później suszy. Jeśli chcesz możesz również ten przepis spróbować. Pamiętaj jednak, że później do barszczu nie musisz dodawać już przypraw, a śliwki możesz wrzucić w ostatniej minucie do gotującej się zupy. Nie ręczę jednak za ten sposób.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej