
Składniki
16 sztuk
20 sztuk
1 szczypta
1.6 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj skórkę pomarańczy. Ugotuj czerwony czysty barszcz tak jak zwykle, dodaj tylko do niego nać pietruszki (ważne aby na początku gotowania, nie po). W tym samym czasie zetrzyj skórkę pomarańczy. Gdy zupa przestanie się gotować przelej ją przez sito, aby uzyskać czysty barszcz.
Krok 2
Ugotuj czerwony czysty barszcz tak jak zwykle, dodaj do niego nać pietruszki, goździki, szczyptę przypraw korzennych oraz skórkę pomarańczy.
Krok 3
Barszcz rozlej na porcję. Do każdej wrzuć 5 suszonych śliwek. Nie pozbywaj się z niego wcześniej dodanych składników! Potrawa gotowa, możesz podawać! Pozostaje mi już tylko życzyć smacznego;)!
Krok 4
PS: Mój kolega sam suszy śliwki. Do barszczu macza je wcześniej w winie oraz obtacza w przyprawach korzennych, a dopiero później suszy. Jeśli chcesz możesz również ten przepis spróbować. Pamiętaj jednak, że później do barszczu nie musisz dodawać już przypraw, a śliwki możesz wrzucić w ostatniej minucie do gotującej się zupy. Nie ręczę jednak za ten sposób.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



















