Barszcz ze suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz ze suszonymi śliwkami

Autor: Mania

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

20 sztuk

1 szczypta

1.6 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj skórkę pomarańczy. Ugotuj czerwony czysty barszcz tak jak zwykle, dodaj tylko do niego nać pietruszki (ważne aby na początku gotowania, nie po). W tym samym czasie zetrzyj skórkę pomarańczy. Gdy zupa przestanie się gotować przelej ją przez sito, aby uzyskać czysty barszcz.

Krok 2

Ugotuj czerwony czysty barszcz tak jak zwykle, dodaj do niego nać pietruszki, goździki, szczyptę przypraw korzennych oraz skórkę pomarańczy.

Krok 3

Barszcz rozlej na porcję. Do każdej wrzuć 5 suszonych śliwek. Nie pozbywaj się z niego wcześniej dodanych składników! Potrawa gotowa, możesz podawać! Pozostaje mi już tylko życzyć smacznego;)!

Krok 4

PS: Mój kolega sam suszy śliwki. Do barszczu macza je wcześniej w winie oraz obtacza w przyprawach korzennych, a dopiero później suszy. Jeśli chcesz możesz również ten przepis spróbować. Pamiętaj jednak, że później do barszczu nie musisz dodawać już przypraw, a śliwki możesz wrzucić w ostatniej minucie do gotującej się zupy. Nie ręczę jednak za ten sposób.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz ze suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz ze suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz ze suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz ze suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz ze suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz ze suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz ze suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz ze suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej