
Składniki
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
300 gramów
1 szklanka
100 gramów
50 gramów
50 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płatki górskie i nasiona chia zagotuj w litrze wody, przerzuć na sito i dokładnie odciśnij. Przełóż do większej miski.

Krok 2
Daktyle rozdrobnij w kielichu miksera. Otrzyj cystynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Składniki te dodaj do płatków, dodaj do nich również jagody goi, cynamon, wiórki kokosowe i aramantusa.

Krok 3
W szklanej misce, masło orzechowe i czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej. Jeszcze ciepłe przelej do miski z płatkami i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Masę przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia, a następnie pokrój w odpowiedniej wielkości porcje.


Dobra rada:
Nasiona chia możesz zastąpić ziarnem siemienia lnianego - ma bardzo zbliżone wartości odżywcze.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Batony proteinowe
Co prawda nazwa może brzmieć jak pozycja z produktów dostępnych wyłącznie na siłowni, lecz z batonami proteinowymi powinni zapoznać się wszyscy. Nie są zarezerwowane wyłącznie dla osób bijących kolejne rekordy w podnoszeniu ciężarów i biegach na długie dystanse. Śmiało można potraktować je jako sposób na szybkie małe co nieco.
Dla kogo?
Batony proteinowe to propozycja doskonała dla osób, które z jednej strony cenią domowe przysmaki, ale z drugiej nie mogą poświęcić gotowaniu zbyt wiele czasu. Jedna foremka umożliwi przygotowanie nawet kilkunastu porcji.
Na jaką okazję?
Batony proteinowe bardzo łatwo jest zapakować i wziąć na wynos gdziekolwiek. Smakowitą przekąskę można mieć zawsze przy sobie – w szkole, na uczelni, w pracy albo w czasie dłuższego spaceru.
Czy wiesz, że?
Jeśli nie mieliście do tej pory styczności z amarantusem, zyskujecie świetną okazję, by to zmienić. Nazywany szarłatem, był znany na terenach Ameryki Południowej już 5 tysięcy lat temu. Dla społeczności indiańskich stanowił jeden z podstawowych produktów spożywczych.
Dla urozmaicenia:
W tego typu batonach bardzo dobrze sprawdza się dodatek suszonych owoców – ananasa, moreli, aronii, agrestu, borówek.