Składniki
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
300 gramów
1 szklanka
100 gramów
50 gramów
50 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płatki górskie i nasiona chia zagotuj w litrze wody, przerzuć na sito i dokładnie odciśnij. Przełóż do większej miski.
Krok 2
Daktyle rozdrobnij w kielichu miksera. Otrzyj cystynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Składniki te dodaj do płatków, dodaj do nich również jagody goi, cynamon, wiórki kokosowe i aramantusa.
Krok 3
W szklanej misce, masło orzechowe i czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej. Jeszcze ciepłe przelej do miski z płatkami i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Masę przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia, a następnie pokrój w odpowiedniej wielkości porcje.
Dobra rada:
Nasiona chia możesz zastąpić ziarnem siemienia lnianego - ma bardzo zbliżone wartości odżywcze.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Batony proteinowe
Co prawda nazwa może brzmieć jak pozycja z produktów dostępnych wyłącznie na siłowni, lecz z batonami proteinowymi powinni zapoznać się wszyscy. Nie są zarezerwowane wyłącznie dla osób bijących kolejne rekordy w podnoszeniu ciężarów i biegach na długie dystanse. Śmiało można potraktować je jako sposób na szybkie małe co nieco.
Dla kogo?
Batony proteinowe to propozycja doskonała dla osób, które z jednej strony cenią domowe przysmaki, ale z drugiej nie mogą poświęcić gotowaniu zbyt wiele czasu. Jedna foremka umożliwi przygotowanie nawet kilkunastu porcji.
Na jaką okazję?
Batony proteinowe bardzo łatwo jest zapakować i wziąć na wynos gdziekolwiek. Smakowitą przekąskę można mieć zawsze przy sobie – w szkole, na uczelni, w pracy albo w czasie dłuższego spaceru.
Czy wiesz, że?
Jeśli nie mieliście do tej pory styczności z amarantusem, zyskujecie świetną okazję, by to zmienić. Nazywany szarłatem, był znany na terenach Ameryki Południowej już 5 tysięcy lat temu. Dla społeczności indiańskich stanowił jeden z podstawowych produktów spożywczych.
Dla urozmaicenia:
W tego typu batonach bardzo dobrze sprawdza się dodatek suszonych owoców – ananasa, moreli, aronii, agrestu, borówek.