Biszkopt kakaowy z masą śmietankową

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1.5 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

0.6 szklanki

50 dekagramów

0 gramów

8 sztuk

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzeć z 1,5 szklanki cukru pudru do białości. Ciągle ucierając dodawać stopniowo zmieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do brytfanny, wyłożonej folią aluminiową, posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.

Krok 3

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 35 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 placki.

Krok 4

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, wystudzić, Kasię utrzeć z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo śmietankę, sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę i dowolny aromat.

Krok 5

Upieczone ciasto skropić wodą z rumem, przełożyć masą, ozdobić według uznania. Włożyć do lodówki, schłodzić.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej