Biszkopt kakaowy z masą śmietankową

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

8 sztuk

1 szklanka

0.6 szklanki

50 dekagramów

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1.5 szklanki

3 łyżki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzeć z 1,5 szklanki cukru pudru do białości. Ciągle ucierając dodawać stopniowo zmieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do brytfanny, wyłożonej folią aluminiową, posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.

Krok 3

Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 35 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 placki.

Krok 4

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, wystudzić, Kasię utrzeć z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo śmietankę, sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę i dowolny aromat.

Krok 5

Upieczone ciasto skropić wodą z rumem, przełożyć masą, ozdobić według uznania. Włożyć do lodówki, schłodzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt kakaowy z masą śmietankową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt kakaowy z masą śmietankową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt kakaowy z masą śmietankową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt kakaowy z masą śmietankową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt kakaowy z masą śmietankową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt kakaowy z masą śmietankową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt kakaowy z masą śmietankową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej