Biszkopt z truskawkami i galaretką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

592 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

449 osób wydrukowało

Pobierz pdf

928 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1.5 kilograma

150 gramów

250 gramów

4 sztuki

125 mililitrów

4 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na pulchną masę dodając kolejno po 1 żółtku.

Biszkopt z truskawkami i galaretką - Krok 1

Krok 2

Gdy składniki się połączą, dodajemy śmietanę i jeszcze trochę ucieramy.

Biszkopt z truskawkami i galaretką - Krok 2

Krok 3

Następnie należy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy piane.

Biszkopt z truskawkami i galaretką - Krok 3

Krok 4

Do masy margarynowej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę łączymy z pianą z białek.

Biszkopt z truskawkami i galaretką - Krok 4

Krok 5

Ciasto wylewamy do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą, owalnej formy tortowej o średnicy 24 cm. Pieczemy około 1 godziny. Na upieczone i ostudzone ciasto układamy oczyszczone truskawki i zalewamy ostudzoną, gęstniejącą galaretką, wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Biszkopt z truskawkami i galaretką - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • beska beska

    beska beska

    Do tego typu ciast zazwyczaj dodaje sie kwaśną śmietanę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Lasek

    Danuta Lasek

    A gdzie budyń pod truskawką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Furman

    Marzena Furman

    Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Kotelon

    Weronika Kotelon

    jaka śmietana ma zostać użyta do tego przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Brajta

    Katarzyna Brajta

    W jakiej temperaturze trzeba piec spód ciasta?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wa

    Beata Wa

    Ania

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopt z truskawkami i galaretkąBiszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką to pyszny sposób na letni deser. Wybornie będzie smakował także z innymi owocami, na przykład brzoskwiniami albo gruszkami. Ciasto ucierane upieczone w tortownicy, wyłożone całymi truskawkami i polane galaretką prezentuje się bardzo apetycznie. Najlepiej smakuje podane na zimno, z lodami waniliowymi, polewą ze słodkiej śmietanki albo z bitą śmietaną. Łatwo je urozmaicić, np. dodając do galaretki listki mięty albo jagody i maliny. Zanim zaczniesz piec, zadbaj o to, by wszystkie składniki ogrzały się do temperatury pokojowej. Przed połączeniem ciasta i owoców z galaretką, sprawdź, czy zdążyła lekko stężeć – dzięki temu nie wsiąknie w ciasto. Wybierz galaretkę truskawkową, albo przygotuj ją warstwowo, np. truskawkowo-agrestową, sprawdzi się także warstwa ptasiego mleczka. Biszkopt z truskawkami i galaretką to ciasto, które nadawać się będzie na wiele różnych okazji – zastąpisz nim na przykład urodzinowy tort. Cenimy Twoje zdanie – przygotuj ciasto i podziel się swoją opinią w komentarzu.