Błyskawiczna babka jogurtowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

104

393 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1826 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1886 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

70 gramów

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

200 gramów

1.5 łyżeczki

100 gramów

lukier:

180 gramów

4 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto ( bez rodzynek ) włóż do miski i wymieszaj dokładnie mikserem.

Krok 2

Wsyp rodzynki i zamieszaj łyżką.

Krok 3

Przełóż do wysmarowanej Kasią i wysypanej mąką formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Krok 4

Piecz w 180 st. C około 40 minut.

Krok 5

W tym czasie przygotuj lukier mieszając cukier puder z wodą.

Krok 6

Polej nim wystudzone ciasto i posyp skórką z pomarańczy.

4

Opinie o przepisie

  • Teodora Chętnik

    Teodora Chętnik, 25.03.2019

    bardzo dobra smakowala i zginęła szybko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emila Łapieniecka

    Emila Łapieniecka, 31.03.2018

    w smaku ok, ale u mnie tez zakalec :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ż

    Marzena Ż, 30.03.2018

    jak dla mnie ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Natanek

    Grażyna Natanek, 10.05.2017

    Babka jogurtowa niestety zakalec ,nie wiem dlaczego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Błyskawiczna babka jogurtowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Błyskawiczna babka jogurtowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Błyskawiczna babka jogurtowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Błyskawiczna babka jogurtowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Błyskawiczna babka jogurtowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Błyskawiczna babka jogurtowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Błyskawiczna babka jogurtowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
21 osób ogląda przepis:
Zebra
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Błyskawiczna babka jogurtowaBłyskawiczna babka jogurtowa

Chcesz przygotować poczęstunek dla gości lub masz ochotę na słodką przekąskę w przerwach między posiłkami? Proponowany przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Błyskawiczna babka jogurtowa jest prosta do przyrządzenia – przekonaj się sam i przygotuj to ciasto. Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) potrzebne do wyrobienia zaczynu włóż do miski i dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie wsyp rodzynki i zamieszaj jeszcze raz. Ciekawą alternatywą może być wykorzystanie orzechów włoskich. Babka jest już prawie gotowa – wystarczy, że przełożysz ją do formy wysmarowanej kostką do pieczenia i wstawisz do rozgrzanego piekarnika. W tym czasie przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder z wodą i dodaj trochę soku z cytryny. Opcjonalnie możesz wykorzystać jeszcze polewę czekoladową oraz cukier puder i kolorowe posypki. Kiedy wyjmiesz babkę z piekarnika polej ją lukrem, posyp skórką z pomarańczy – i gotowe. Przekąskę serwuj ze szklanką gorącego mleka lub owocową herbatą. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Dzięki temu przepisowi przyrządzisz perfekcyjne ciasto – zainspiruj się.