Brokuły z oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brokuły z oliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

500 gramów

3 sztuki

3 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na różyczki, łodygi obierz ze skórki i pokrój w grube plastry.

Krok 2

Wino zagotuj z tymiankiem, liśćmi laurowymi, czosnkiem. Przykryj i gotuj około 10 minut.

Krok 3

Wyjmij czosnek, liście laurowe i tymianek, dodaj cukier, sok z cytryny, sól i pierz.

Krok 4

Włóż brokuły, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Brokuły wyjmij.

Krok 5

Oliwę z oliwek wymieszaj z 3 łyżkami wywaru, włóż oliwki i brokuły, podgrzej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brokuły z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brokuły z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brokuły z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brokuły z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brokuły z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brokuły z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brokuły z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brokuły z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej