
Składniki
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
500 gramów
3 sztuki
3 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły podziel na różyczki, łodygi obierz ze skórki i pokrój w grube plastry.
Krok 2
Wino zagotuj z tymiankiem, liśćmi laurowymi, czosnkiem. Przykryj i gotuj około 10 minut.
Krok 3
Wyjmij czosnek, liście laurowe i tymianek, dodaj cukier, sok z cytryny, sól i pierz.
Krok 4
Włóż brokuły, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Brokuły wyjmij.
Krok 5
Oliwę z oliwek wymieszaj z 3 łyżkami wywaru, włóż oliwki i brokuły, podgrzej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej