
Składniki
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
500 gramów
3 sztuki
3 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły podziel na różyczki, łodygi obierz ze skórki i pokrój w grube plastry.
Krok 2
Wino zagotuj z tymiankiem, liśćmi laurowymi, czosnkiem. Przykryj i gotuj około 10 minut.
Krok 3
Wyjmij czosnek, liście laurowe i tymianek, dodaj cukier, sok z cytryny, sól i pierz.
Krok 4
Włóż brokuły, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Brokuły wyjmij.
Krok 5
Oliwę z oliwek wymieszaj z 3 łyżkami wywaru, włóż oliwki i brokuły, podgrzej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej