Pieczone udka kurczaka z za’atarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone udka kurczaka z za’atarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

6 łyżek

4 sztuki

2 łyżki

400 gramów

10 sztuk

300 gramów

6 sztuk

200 mililitrów

20 listki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z cytryny, a czosnek rozetrzyj na miazgę. Następnie posiekaj listki mięty. Wymieszaj przyprawę Za'atar Knorr z oliwą, solą oraz sokiem z cytryny. Powstałą marynatę podziel na dwie części. Jedną z nich posmaruj mięso, które następnie obtocz w ziarnach sezamu. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Pieczone udka kurczaka z za’atarem - Krok 1

Krok 2

Szalotkę i pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a następnie wymieszaj z ciecierzycą i kilkoma łyżkami oliwy. Całość wstaw do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka kurczaka. Naczynie umieść w rozgrzanym do 190°C piekarniku na ok. 50 minut.

Pieczone udka kurczaka z za’atarem - Krok 2

Krok 3

Pozostałą marynatę wymieszaj z jogurtem i miętą. Gotowy dip serwuj z upieczonymi udkami.

Pieczone udka kurczaka z za’atarem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre dania, przed pieczeniem dodaj do kurczaka chili pokrojone w plastry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mango chutney - VIDEO
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka kurczaka z za’ataremPieczone udka kurczaka z za’atarem

Właśnie wróciłeś z pracy i nie masz zupełnie pomysłu na to, co przygotować na obiad? Nadchodzimy z pomocą! Przygotowanie tego dania zajmie Ci 10 minut, a sam wolny czas podczas pieczenia możesz spożytkować na inne domowe obowiązki. Co powiesz na przepis na pieczone udka z kurczaka z za’atarem? Podsumowując, to propozycja na niezwykle smaczny posiłek. Wypróbuj już dziś!

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców! Chrupiące, aromatyczne pieczone udka z kurczakiem z za’atarem przypadną Ci do gustu!

Na jaką okazję?

Marzysz o sezonie grillowym? Nic straconego! Przygotuj ulubione potrawy w swoim domu. Dla chcącego nic trudnego!

Czy wiesz, że?

Przyprawa za’atar ma szerokie zastosowanie i sprawdzi się świetnie jako dodatek do mięs, panierek, sałatek, jajecznicy czy pizzy.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz ostre dania, przed pieczeniem dodaj do kurczaka trochę chili pokrojone w plastry.