
Składniki
3 łyżki
6 łyżek
4 sztuki
2 łyżki
400 gramów
10 sztuk
300 gramów
6 sztuk
200 mililitrów
20 listki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij sok z cytryny, a czosnek rozetrzyj na miazgę. Następnie posiekaj listki mięty. Wymieszaj przyprawę Za'atar Knorr z oliwą, solą oraz sokiem z cytryny. Powstałą marynatę podziel na dwie części. Jedną z nich posmaruj mięso, które następnie obtocz w ziarnach sezamu. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Krok 2
Szalotkę i pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a następnie wymieszaj z ciecierzycą i kilkoma łyżkami oliwy. Całość wstaw do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka kurczaka. Naczynie umieść w rozgrzanym do 190°C piekarniku na ok. 50 minut.

Krok 3
Pozostałą marynatę wymieszaj z jogurtem i miętą. Gotowy dip serwuj z upieczonymi udkami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre dania, przed pieczeniem dodaj do kurczaka chili pokrojone w plastry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone udka kurczaka z za’atarem
Właśnie wróciłeś z pracy i nie masz zupełnie pomysłu na to, co przygotować na obiad? Nadchodzimy z pomocą! Przygotowanie tego dania zajmie Ci 10 minut, a sam wolny czas podczas pieczenia możesz spożytkować na inne domowe obowiązki. Co powiesz na przepis na pieczone udka z kurczaka z za’atarem? Podsumowując, to propozycja na niezwykle smaczny posiłek. Wypróbuj już dziś!
Dla kogo?
Dla wszystkich mięsożerców! Chrupiące, aromatyczne pieczone udka z kurczakiem z za’atarem przypadną Ci do gustu!
Na jaką okazję?
Marzysz o sezonie grillowym? Nic straconego! Przygotuj ulubione potrawy w swoim domu. Dla chcącego nic trudnego!
Czy wiesz, że?
Przyprawa za’atar ma szerokie zastosowanie i sprawdzi się świetnie jako dodatek do mięs, panierek, sałatek, jajecznicy czy pizzy.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz ostre dania, przed pieczeniem dodaj do kurczaka trochę chili pokrojone w plastry.