Brukowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 dekagramów

30 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

2 łyżeczki

1 opakowanie

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni mocno zrumienić 3 łyżki cukru. Wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, wymieszać i zagotować. Zalej pozostały cukier tym gorącym karmelem i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj miód i przyprawy. Ponownie zagotuj, ostudź.

Krok 2

Mąkę przesiej do miski. Wlej mieszankę z karmelu, miodu i przypraw. Dodaj roztopioną Kasię, jaja, sodę. Wymieszaj.

Krok 3

Ciasto dokładnie wyrób (konsystencja ciasta na pierogi musi być). W zależności od potrzeby dodaj mąkę lub wodę. Ciasto odstaw na 40 min.

Krok 4

Po czym ponownie zagnieć i uformuj wałek o grubości 2-3 cm. Odkrawać małe kawałki i rozpłaszczać je na dłoni. Na środek każdego kawałka kłaść 1 łyżkę marmolady. Dokładnie zlep brzegi placuszków tworząc małe kulki.

Krok 5

Kulki układaj gęsto na blasze. Muszą być ułożone nieregularnie, choć nie mogą na siebie zachodzić. W czasie pieczenia urosną i zlepia się tworząc "bruk".

Krok 6

Można polukrować, posypać bakaliami lub cukrowym groszkiem. Piec w 180 st. 40 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brukowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brukowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brukowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brukowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brukowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brukowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brukowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kalifornia rolls
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej