
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
150 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i przekrój na połowę. Wrzuć do zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Dodaj brukselkę, gałkę, sól oraz pieprz i gotuj przez 15 minut.
Krok 3
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
Krok 4
Dodaj mąkę oraz trochę wody i zagotuj.
Krok 5
Dolej wywar z brukselki, wymieszaj i dopraw.
Krok 6
Brukselkę wymieszaj z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej