Bułeczki - Jagodzianki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

0.75 szklanki

10 dekagramów

400 mililitrów

1 szczypta

100 mililitrów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 2 łyżki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Mąkę przesiać do miski. Cukier rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki i wymieszać.

Krok 3

Następnie dodać pozostałe składniki - dokładnie ciasto wyrobić. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 4

Do każdej porcji ciasta wkładać po łyżeczce jagód formując bułeczkę.

Krok 5

Odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem.

Krok 6

Piec 20 minut w temperaturze 170 *C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki - Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki - Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki - Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki - Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki - Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki - Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki - Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

Zobacz również