Cake ze słodkimi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cake ze słodkimi ziemniakami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Wymieszaj, gotuj minutę, włóż pataty. Gotuj, aż będą miękkie. Ustaw piekarnik na 200 stopni (lub 180 z termoobiegiem). Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Odcedź pataty, przełóż je do szklanej miski, ugnieć widelcem. Dodaj chili, cukier, mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, dodaj żółtka i całe jajko, wymieszaj. Do masy dodaj osączone rodzynki i pokruszoną minikosteczkę czosnkową. Ponownie wymieszaj, przypraw pieprzem, solą i słodką papryką, a na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj ostatni raz, tym razem bardzo delikatnie, aby piana nie opadła. Masą napełnij formę wyłożoną papierem pergaminowym, wstaw do piekarnika i piecz 40 minut.

Krok 2

Krok 3

Rada:

Krok 4

- Cake świetnie smakuje z zieloną sałatą skropioną sosem winegret.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej