
Składniki
1 sztuka
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Wymieszaj, gotuj minutę, włóż pataty. Gotuj, aż będą miękkie. Ustaw piekarnik na 200 stopni (lub 180 z termoobiegiem). Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Odcedź pataty, przełóż je do szklanej miski, ugnieć widelcem. Dodaj chili, cukier, mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, dodaj żółtka i całe jajko, wymieszaj. Do masy dodaj osączone rodzynki i pokruszoną minikosteczkę czosnkową. Ponownie wymieszaj, przypraw pieprzem, solą i słodką papryką, a na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj ostatni raz, tym razem bardzo delikatnie, aby piana nie opadła. Masą napełnij formę wyłożoną papierem pergaminowym, wstaw do piekarnika i piecz 40 minut.
Krok 2
Krok 3
Rada:
Krok 4
- Cake świetnie smakuje z zieloną sałatą skropioną sosem winegret.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej