Cake ze słodkimi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cake ze słodkimi ziemniakami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Wymieszaj, gotuj minutę, włóż pataty. Gotuj, aż będą miękkie. Ustaw piekarnik na 200 stopni (lub 180 z termoobiegiem). Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Odcedź pataty, przełóż je do szklanej miski, ugnieć widelcem. Dodaj chili, cukier, mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, dodaj żółtka i całe jajko, wymieszaj. Do masy dodaj osączone rodzynki i pokruszoną minikosteczkę czosnkową. Ponownie wymieszaj, przypraw pieprzem, solą i słodką papryką, a na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj ostatni raz, tym razem bardzo delikatnie, aby piana nie opadła. Masą napełnij formę wyłożoną papierem pergaminowym, wstaw do piekarnika i piecz 40 minut.

Krok 2

Krok 3

Rada:

Krok 4

- Cake świetnie smakuje z zieloną sałatą skropioną sosem winegret.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cake ze słodkimi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej