
Składniki
500 gramów
1 szklanka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagnieć miękkie, niezbyt lepkie ciasto z wody, soli i mąki. Upewnij się, że łatwo się formuje i nie lepi się do ręki.
Krok 2
Następnie zrób z niego kulę i przykryj ścierką i ostaw na 0,5 godziny.
Krok 3
Po tym czasie zagnieć i uformuj małe kulki. Teraz rozwałkuj kulki na cienkie, nieduże, okrągłe placuszki.
Krok 4
Dobrze rozgrzej patelnię bez tłuszczu i usmaż placki aby stałe się suche, zwykle potrzeba smażyć po kilka sekund każdą ze stron.
Krok 5
Następnie kładź placki na chwilkę na płomień palnika aby się powiększyły ale uważaj bo łatwo się przypalają. Tak przygotowane placki podawaj od razu, kiedy są jeszcze gorące.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej