Ćapati - indyjski chleb przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ćapati - indyjski chleb

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć miękkie, niezbyt lepkie ciasto z wody, soli i mąki. Upewnij się, że łatwo się formuje i nie lepi się do ręki.

Krok 2

Następnie zrób z niego kulę i przykryj ścierką i ostaw na 0,5 godziny.

Krok 3

Po tym czasie zagnieć i uformuj małe kulki. Teraz rozwałkuj kulki na cienkie, nieduże, okrągłe placuszki.

Krok 4

Dobrze rozgrzej patelnię bez tłuszczu i usmaż placki aby stałe się suche, zwykle potrzeba smażyć po kilka sekund każdą ze stron.

Krok 5

Następnie kładź placki na chwilkę na płomień palnika aby się powiększyły ale uważaj bo łatwo się przypalają. Tak przygotowane placki podawaj od razu, kiedy są jeszcze gorące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Crostini z serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej