Ćapati - indyjski chleb przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ćapati - indyjski chleb

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 szklanka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć miękkie, niezbyt lepkie ciasto z wody, soli i mąki. Upewnij się, że łatwo się formuje i nie lepi się do ręki.

Krok 2

Następnie zrób z niego kulę i przykryj ścierką i ostaw na 0,5 godziny.

Krok 3

Po tym czasie zagnieć i uformuj małe kulki. Teraz rozwałkuj kulki na cienkie, nieduże, okrągłe placuszki.

Krok 4

Dobrze rozgrzej patelnię bez tłuszczu i usmaż placki aby stałe się suche, zwykle potrzeba smażyć po kilka sekund każdą ze stron.

Krok 5

Następnie kładź placki na chwilkę na płomień palnika aby się powiększyły ale uważaj bo łatwo się przypalają. Tak przygotowane placki podawaj od razu, kiedy są jeszcze gorące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej