Ćapati - indyjski chleb przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ćapati - indyjski chleb

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 łyżeczki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć miękkie, niezbyt lepkie ciasto z wody, soli i mąki. Upewnij się, że łatwo się formuje i nie lepi się do ręki.

Krok 2

Następnie zrób z niego kulę i przykryj ścierką i ostaw na 0,5 godziny.

Krok 3

Po tym czasie zagnieć i uformuj małe kulki. Teraz rozwałkuj kulki na cienkie, nieduże, okrągłe placuszki.

Krok 4

Dobrze rozgrzej patelnię bez tłuszczu i usmaż placki aby stałe się suche, zwykle potrzeba smażyć po kilka sekund każdą ze stron.

Krok 5

Następnie kładź placki na chwilkę na płomień palnika aby się powiększyły ale uważaj bo łatwo się przypalają. Tak przygotowane placki podawaj od razu, kiedy są jeszcze gorące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej