Ćapati - indyjski chleb przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ćapati - indyjski chleb

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 szklanka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć miękkie, niezbyt lepkie ciasto z wody, soli i mąki. Upewnij się, że łatwo się formuje i nie lepi się do ręki.

Krok 2

Następnie zrób z niego kulę i przykryj ścierką i ostaw na 0,5 godziny.

Krok 3

Po tym czasie zagnieć i uformuj małe kulki. Teraz rozwałkuj kulki na cienkie, nieduże, okrągłe placuszki.

Krok 4

Dobrze rozgrzej patelnię bez tłuszczu i usmaż placki aby stałe się suche, zwykle potrzeba smażyć po kilka sekund każdą ze stron.

Krok 5

Następnie kładź placki na chwilkę na płomień palnika aby się powiększyły ale uważaj bo łatwo się przypalają. Tak przygotowane placki podawaj od razu, kiedy są jeszcze gorące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ćapati - indyjski chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tarta bananowa
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej