Cebulaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cebulaczki

Autor: Gotuj z Misiem

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

50 gramów

1 szklanka

6 łyżeczek

1 sztuka

4 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku.

Krok 2

Z drożdży, cukru, mleka (lub wody) i odrobiny mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły.

Krok 3

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i jajko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy mąki, jeśli zbyt twarde – wody. Ciasto powinno być miękkie, ale nie wodniste. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy olej i mieszamy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie odstawać od rąk. Odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.

Krok 4

Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy prostokątne placki, nakładamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy na plasterki. Cebulaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy oliwkami.

Krok 5

Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 100° (dzięki temu bułeczki urosną) i później jeszcze około 20 minut w temperaturze 180°

Krok 6

Bułeczki te można robić w różnych wersjach: z kiełbasą, z grzybami, z serem, nawet na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej