Cebulaczki

Autor: Gotuj z Misiem

ratingratingratingratingrating

94

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

50 gramów

1 szklanka

6 łyżeczek

1 sztuka

4 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku.

Krok 2

Z drożdży, cukru, mleka (lub wody) i odrobiny mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły.

Krok 3

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i jajko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy mąki, jeśli zbyt twarde – wody. Ciasto powinno być miękkie, ale nie wodniste. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy olej i mieszamy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie odstawać od rąk. Odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.

Krok 4

Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy prostokątne placki, nakładamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy na plasterki. Cebulaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dekorujemy oliwkami.

Krok 5

Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 100° (dzięki temu bułeczki urosną) i później jeszcze około 20 minut w temperaturze 180°

Krok 6

Bułeczki te można robić w różnych wersjach: z kiełbasą, z grzybami, z serem, nawet na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebulaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Masło czosnkowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej