
Składniki
200 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżka
null szczypt
2 łyżki
500 mililitrów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko zagotuj z przyprawami. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.
Krok 2
Ściągnij rondelek z ognia i odstaw na kilka minut.
Krok 3
Dosyp herbatę i odczekaj 5 minut do zaparzenia.
Krok 4
Przelej przez sitko do szklanek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej