Chatka z piernika

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

20 dekagramów

20 dekagramów

12 dekagramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą. We wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.

Krok 2

Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

Krok 3

Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy zgodnie z przygotowanymi wcześniej szablonami z papieru.

Krok 4

Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż będą złote (czas zależy od piekarnika).

Krok 5

Gotowe ściany i dach sklejamy lukrem przygotowanym z białek i cukru pudru.

Krok 6

Dekorujemy według uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chatka z piernika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chatka z piernika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chatka z piernika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chatka z piernika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chatka z piernika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chatka z piernika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chatka z piernika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej