Chatka z piernika

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 kilograma

20 dekagramów

1 szczypta

1 łyżeczka

20 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą. We wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.

Krok 2

Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

Krok 3

Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy zgodnie z przygotowanymi wcześniej szablonami z papieru.

Krok 4

Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż będą złote (czas zależy od piekarnika).

Krok 5

Gotowe ściany i dach sklejamy lukrem przygotowanym z białek i cukru pudru.

Krok 6

Dekorujemy według uznania.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również