Ciasteczka orzechowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka orzechowe

Autor: BlackSwan

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

30 dekagramów

20 dekagramów

1 opakowanie

1 szklanka

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło posiekać z mąką, dodać orzechy, żółtka, cukier puder oraz pół opakowania cukru waniliowego i zagnieść. *Jeśli nie masz blendera lub maszynki, ktora zmiele Ci orzechy wystarczy zawinąć je w ręcznik kuchenny i rozdrobnić tluczkiem do mięsa.

Krok 2

Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm i pociąć go w talarki centymetrowej grubości.

Krok 3

Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10 minut w temp. 200 st. C. Gorące obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z połową opakowania cukru waniliowego.

BlackSwan

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej