Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - przepis | Przepisy.pl pixel

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
282 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

482 osoby zapisały

Udostępnij
Ciasteczka marchewkowe z marmoladą

Składniki

100 gramów

220 gramów

0.5 łyżeczki

100 gramów

2 łyżeczki

0.25 łyżeczki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę.

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - Krok 1

Krok 2

Wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt klejące oddajemy więcej mąki.

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy krążki o średnicy ok 5-6 cm.

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - Krok 3

Krok 4

Połowę krążków odkładamy, a na drugiej połowie wycinamy w środku mniejsze kółeczko, tak aby powstał kształt oponki.

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - Krok 4

Krok 5

Pełne krążki smarujemy marmoladą i przykrywamy krążkiem z dziurką.

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - Krok 5

Krok 6

Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka w temp. 200 stopni C ok. 25 min.

Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • mmm

    mmm , 27.03.2023

    Szybkie do zrobienia i smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka marchewkowe z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka marchewkowe z marmoladąCiasteczka marchewkowe z marmoladą

Marchewka nadaje się do zrobienia nie tylko surówki, która świetnie komponuje się z wytrawnymi daniami obiadowymi. To bardzo wdzięczny składnik różnorodnych deserów. Przepis na ciasteczka marchewkowe z marmoladą to prosty sposób na pyszny i oryginalny smakołyk.

Dla kogo?

Warzywne składniki coraz częściej znajdują zastosowanie jako element łakoci. Słodkawa marchewka sprawdza się w tej roli perfekcyjnie, co docenią miłośnicy nie do końca oczywistych rozwiązań kulinarnych.

Na jaką okazję?

Macie ochotę na coś słodkiego? Ciasteczka marchewkowe z powidłami przygotujecie szybko, więc nawet nie trzeba specjalnie szukać dla nich miejsca w napiętym terminarzu. Poczęstunek idealny, gdy zapraszacie znajomych na niezobowiązującą, popołudniową filiżankę herbaty.

Czy wiesz, że?

Konfiturę różaną wytwarza się z kwaskowatych owoców dzikiej róży. Wykorzystać można również różane płatki.

Dla urozmaicenia:

Ciastka z marchewką podzielcie na kilka części i każdą przygotujcie z innym nadzieniem. Wspaniale pasują powidła śliwkowe oraz dżem z aronii.