Ciasteczka pomarańczowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

76 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

60 gramów

150 gramów

140 gramów

2 łyżki

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, cukier, miękką Kasię, cukier waniliowy i mleko włóż do miski i wymieszaj mikserem.

Krok 2

Następnie przełóż na obsypany mąką stół i szybko zagnieć.

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na grubość około 1/2 cm i wycinaj foremką ciasteczka.

Krok 4

Układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Krok 5

Piecz około 10 min. w 180 st. C.

Krok 6

Cukier puder wymieszaj z wodą.

Krok 7

Cukrową masą smaruj wystudzone ciasteczka, a następnie układaj na nich kandyzowaną skórkę pomarańczową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Paluchy serowe do piwa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka pomarańczoweCiasteczka pomarańczowe

Ciasteczka pomarańczowe, w zależności od okazji, możesz wykonać w dowolnym kształcie: serduszek, kwiatów lub literek. Zanim rozpoczniesz przygotowywanie ciasta, pamiętaj o wyciągnięciu kostki do pieczenia z lodówki. Miękka konsystencja ułatwi jej połączenie z innymi składnikami. Aby zyskać na czasie, zanim zaczniesz ręcznie wyrabiać ciasto, do wymieszania mąki, cukru, mleka oraz kostki, użyj miksera. Miksuj na wolnych obrotach przez dłuższy czas do momentu, aż masa zyska jednolitą konsystencję. Tak przygotowane ciasto zagnieć i rozwałkuj na cienki placek. Jeżeli ciasta jest za dużo, aby rozwałkować je na desce za jednym razem, podziel je na kilka mniejszych kawałków. Po wycięciu foremką kształtów, piecz ciasteczka przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C. Do słodkiej glazury z cukru i wody z łatwością przykleisz kandyzowaną skórkę pomarańczową (możesz użyć także mieszanki owoców kandyzowanych). Na jaką okazję i w jakich kształtach upieczesz ciasteczka pomarańczowe? Podziel się swoimi propozycjami ich podania.