Ciastka z budyniem - ciasteczka kruche z masą | Przepisy.pl pixel

Ciastka z budyniem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
489 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1009 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

40 gramów

3 sztuki

1 szczypta

masa budyniowa:

1 opakowanie

0.5 litra

40 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę. Owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki.

Ciastka z budyniem - Krok 1

Krok 2

Odlewamy 1/4 mleka i mieszamy w nim budyń wraz z cukrem. Pozostałe mleko podgrzewamy i gdy się zagotuje wlewamy budyniową masę. Energicznie mieszamy, aż budyń stanie się gęsty i klarowny. Pod koniec dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia.

Ciastka z budyniem - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy z odrobiną mąki. Wykrawamy okręgi jedne większe, drugie mniejsze.

Ciastka z budyniem - Krok 3

Krok 4

Umieszczamy je w foremkach na tarteletki lub papierowych kokilkach (wówczas najlepiej użyć kilku kokilek na jedną babeczkę).

Ciastka z budyniem - Krok 4

Krok 5

Do środka wlewamy po łyżce budyniu.

Ciastka z budyniem - Krok 5

Krok 6

Z wierzchu przykrywamy mniejszym okręgiem z ciasta. Pieczemy ciastka ok. 25-30 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ciastka z budyniem - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Maria

    Maria , 22.11.2024

    Super, dzieciaki ciągle proszą o te ciastka. :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 12.07.2024

    Robiłam już kilka razy z roznym nadzieniem, również z owocami. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila

    Kamila , 19.12.2023

    Pyszne babeczki! Planuję upiec je na weekend.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona

    Ilona , 08.05.2023

    Ile mozna przechowywać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Annnna

    Annnna , 02.05.2023

    Czy można by zamiast budyniu dać krem typu nutella?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Gabi

    Gabi , 03.04.2023

    Uwielbiam piec te babeczki. Są bardzo proste w przygotowaniu. Polecam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciastka z budyniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Miodowe ciasteczka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka z budyniemCiastka z budyniem

Kruche ciastka z gęstym budyniem śmietankowym podane w formie kuszących babeczek… Na samą myśl, aż chce się rzucić wszystko i wyruszyć prosto do kuchni. Sprawdź więc, czy posiadasz potrzebne składniki i do dzieła!

Dla kogo?

Lubisz gotować, ale do tej pory skupiałeś się przede wszystkim na wytrawnych potrawach? Czas poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Ciastka z budyniem nie należą do skomplikowanych rarytasów, więc stanowią idealny wstęp do świata domowych wypieków i łakoci.

Na jaką okazję?

Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę słodką niespodzianką? Efektowne ciastka z pewnością zrobią na niej wrażenie, a jak wiadomo – najprostsza droga do serca prowadzi przez żołądek.

Czy wiesz, że?

Nie pomijaj etapu chłodzenia wyrobionego ciasta. To gwarancja odpowiedniej, chrupkiej konsystencji gotowego deseru, więc zwróć uwagę, by właściwie zaplanować pracę w kuchni.

Dla urozmaicenia:

Budyń śmietankowy cechuje się delikatnym smakiem. Możesz zastąpić go również wersją waniliową. Dzięki owocowym budyniom ciastka staną się bardziej kolorowe.