Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
48 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

290 gramów

160 gramów

3.5 łyżki

90 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

600 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto (mąka, masło, cukier puder, jogurt grecki, sól) siekamy nożem i szybko je zagniatamy (można użyć również robota kuchennego). Formujemy kulę i chowamy ją do lodówki na 30 minut. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy je na połowę. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 2

Schłodzone ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy je na kształt koła o średnicy 32-34 cm i przenosimy ostrożnie na blachę. Zostawiamy ok. 3 cm wolnego ciasta od brzegu, na dalszej jego części ciasno układamy śliwki (rozcięciem do góry). Owoce posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Podważamy wolne brzegi ciasta i zaginamy je do środka formując naturalną „formę” do pieczenia (brzegi można lekko zlepić tak, aby owoce się nie wysypały w czasie pieczenia).

Krok 3

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni (w czasie ostatnich 10 minut pieczemy tylko dół). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej