
Składniki
8 łyżek
3.5 szklanki
12 sztuk
2 łyżeczki
2 kilogramy
1 sztuka
4 sztuki
150 gramów
500 mililitrów
2 opakowania
0.5 szklanki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biszkopt: -Z 8 jajek: białka oddziel od żółtek, - białka ubij na sztywno, żółtka utrzyj z 1 szklanką cukru, - następnie do ubitych białek dodaj: ubite żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i delikatnie wymieszaj, - rozdziel powstałą masę na pół - jedną część wylej na blachę 21x32 wyłożoną papierem do pieczenia: piec ok 30 min, w 180 - po upieczeniu wylej na blachę drugą część masy i również ją piecz ok 30 min w 180 s.
Krok 2
Masa jabłkowa: - jabłka obierz i usuń środki - pokrój w małe kawałki - zagotuj pokrojone jabłka do momentu ich rozpadnięcia się w małe kawałki bądź płynną masę (jabłka możesz podlać delikatnie wodą, alby się nie przypaliły) - do jabłek dodaj szklankę cukru, - do gotujących się jabłek dodaj galaretkę i gotuj do momentu jej rozpuszczenia się, - jeszcze gorące jabłka wylej na jeden z wcześniej przygotowanych biszkoptów
Krok 3
Bita śmietana: - zimną śmietanę ubij na sztywno ze szklanką cukru pudru i śmietan fixami
Krok 4
Masa cytrynowa: - wyparz 4 cytryny we wrzącej wodzie, -następnie zetrzyj cytryny na małych oczkach - wyciśnij sok ze wszystkich cytryn do startej skórki - do małego garnka, bądź metalowej miski wbij 4 jaja, dodaj margarynę Kasia, 1,5 szklanki cukru oraz sok i skórkę z cytryn - wszystko dokładnie wyszmieszaj i gotuj na parze ( do garnka wlej małą ilość wody, postaw na nim garnek lub miskę) gotuj 15 minut cały czas mieszając - po zagotowaniu wystudź masę
Krok 5
Przygotowanie ciasta: biszkopt z zimną masa jabłkową przykryj drugim biszkoptem ( jeżeli chcesz możesz go nasączyć, np wodą z cytryną) - na drugi biszkopt wyłóż bitą śmietanę (rozsmaruj) - na bitą śmietanę wyłóż zimną masę cytrynową, - schłódź w lodówce przez całą noc Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej