Ciasto jabłkowe orzeźwienie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto jabłkowe orzeźwienie

Autor: Kinga Adamiec

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

3.5 szklanki

12 sztuk

2 łyżeczki

2 kilogramy

1 sztuka

4 sztuki

150 gramów

500 mililitrów

2 opakowania

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: -Z 8 jajek: białka oddziel od żółtek, - białka ubij na sztywno, żółtka utrzyj z 1 szklanką cukru, - następnie do ubitych białek dodaj: ubite żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i delikatnie wymieszaj, - rozdziel powstałą masę na pół - jedną część wylej na blachę 21x32 wyłożoną papierem do pieczenia: piec ok 30 min, w 180 - po upieczeniu wylej na blachę drugą część masy i również ją piecz ok 30 min w 180 s.

Krok 2

Masa jabłkowa: - jabłka obierz i usuń środki - pokrój w małe kawałki - zagotuj pokrojone jabłka do momentu ich rozpadnięcia się w małe kawałki bądź płynną masę (jabłka możesz podlać delikatnie wodą, alby się nie przypaliły) - do jabłek dodaj szklankę cukru, - do gotujących się jabłek dodaj galaretkę i gotuj do momentu jej rozpuszczenia się, - jeszcze gorące jabłka wylej na jeden z wcześniej przygotowanych biszkoptów

Krok 3

Bita śmietana: - zimną śmietanę ubij na sztywno ze szklanką cukru pudru i śmietan fixami

Krok 4

Masa cytrynowa: - wyparz 4 cytryny we wrzącej wodzie, -następnie zetrzyj cytryny na małych oczkach - wyciśnij sok ze wszystkich cytryn do startej skórki - do małego garnka, bądź metalowej miski wbij 4 jaja, dodaj margarynę Kasia, 1,5 szklanki cukru oraz sok i skórkę z cytryn - wszystko dokładnie wyszmieszaj i gotuj na parze ( do garnka wlej małą ilość wody, postaw na nim garnek lub miskę) gotuj 15 minut cały czas mieszając - po zagotowaniu wystudź masę

Krok 5

Przygotowanie ciasta: biszkopt z zimną masa jabłkową przykryj drugim biszkoptem ( jeżeli chcesz możesz go nasączyć, np wodą z cytryną) - na drugi biszkopt wyłóż bitą śmietanę (rozsmaruj) - na bitą śmietanę wyłóż zimną masę cytrynową, - schłódź w lodówce przez całą noc Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto jabłkowe orzeźwienie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto jabłkowe orzeźwienie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto jabłkowe orzeźwienie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto jabłkowe orzeźwienie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto jabłkowe orzeźwienie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto jabłkowe orzeźwienie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto jabłkowe orzeźwienie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto jabłkowe orzeźwienie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej