ciasto mojej mamy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

3 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szklanka

2 łyżeczki

5 sztuk

dodatkowo:

1 sztuka

1 opakowanie

1 słoik

krem:

2 łyżki

2 łyżki

7 łyżek

1 opakowanie

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto kruche połączyć i zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować, włożyć do foremek, wierzch każdej posmarować cienko dżemem i na to wyłożyć połowę ubitej piany z białek, a na to posypać orzechy w kawałkach (ogólnie ubić pianę z ok 5 białek, które zostały od żółtek), upiec.

Krok 2

Krem: mąki, mleko, cukry połączyć w jednolitą masę tak, by nie było grudek, szklankę mleka zagotować i wlać masę, zagotować i wystudzić.

Krok 3

Tak ostudzoną masę zmiksować z Kasią. Na pierwszy płat upieczonego ciasta kruchego wyłożyć krem i przykryć drugą.Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciasto mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciasto mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciasto mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciasto mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciasto mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciasto mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciasto mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej