Naleśniki razowe - przepis na ciasto z mąki razowej | Przepisy.pl pixel

Ciasto naleśnikowe razowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
594 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

30 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wbij jajka, następnie dodaj mąkę, wodę, mleko, olej oraz sól. Wymieszaj wszystkie składniki używając do tego rózgi lub miksera. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję.

Ciasto naleśnikowe razowe - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z różnego rodzaju nadzieniami, według własnego uznania. Przygotowując naleśniki ze słonym farszem, do ciasta możesz dodać na przykład posiekane zioła takie, jak natka, rozmaryn czy tez tymianek.

Ciasto naleśnikowe razowe - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto naleśnikowe razowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto naleśnikowe razowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto naleśnikowe razowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto naleśnikowe razowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto naleśnikowe razowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto naleśnikowe razowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto naleśnikowe razowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto naleśnikowe razowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej