Cytrusy w sosie śmietankowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrusy w sosie śmietankowym

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Delikatnie wyjąć miąższ i pokroić je w kostkę, posypać cukrem i polać likierem. Odstawić na chwilę, żeby wszystko przeszło dodatkami. Twaróg delikatnie rozetrzeć i dodać do niego sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Kilka łyżek śmietany odłożyć do dekoracji, resztę mocno ubić na bitą śmietanę. Ser zmieszać z bitą śmietaną i miąższem. Do owoców włożyć uzyskaną masę i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną i wisienką. Pomarańcze, Cytryna i inne owoce cytrusowe są wspaniałymi dodatkami, a nawet motywami przewodnimi. W tym daniu widać do najlepiej. Życzymy więc smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrusy w sosie śmietankowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrusy w sosie śmietankowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrusy w sosie śmietankowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrusy w sosie śmietankowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrusy w sosie śmietankowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrusy w sosie śmietankowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrusy w sosie śmietankowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrusy w sosie śmietankowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej