Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

2 szczypty

1 sztuka

2 łyżki

30 dekagramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Krok 2

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek.

Krok 3

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy wraz z przyprawą w mini kostkach do majonezu zmieszanego z jogurtem naturalnym. Sos doprawiamy do smaku czarnym pieprzem. Dodajemy starte na grubych oczkach dwa jajka.

Krok 4

Sosem zalewamy ułożone w miseczce lub na półmisku różyczki brokułów.

Krok 5

Przybieramy pozostałymi jajkami pokrojonymi na ósemki. Posypujemy czarnym sezamem.

Bernadetta

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej