Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

2 szczypty

1 sztuka

2 łyżki

30 dekagramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Krok 2

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek.

Krok 3

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy wraz z przyprawą w mini kostkach do majonezu zmieszanego z jogurtem naturalnym. Sos doprawiamy do smaku czarnym pieprzem. Dodajemy starte na grubych oczkach dwa jajka.

Krok 4

Sosem zalewamy ułożone w miseczce lub na półmisku różyczki brokułów.

Krok 5

Przybieramy pozostałymi jajkami pokrojonymi na ósemki. Posypujemy czarnym sezamem.

Bernadetta

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna brokułowa sałatka z jajem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej