Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżeczki

250 gramów

250 gramów

0.6 szklanki

2 łyżeczki

2 sztuki

150 gramów

4 sztuki

0.25 szklanki

150 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować sos, posiekaj szalotkę oraz anchois i dodaj do nich oliwę, ocet, natkę pietruszki, bazylię, majeranek, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Fasolki wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minuty, po czym przelej zimną wodą i osusz.

Krok 3

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w kostkę razem ze skórką. Gotuj je przez 15 minut w posolonej wodzie.

Krok 4

Sos podgrzej i jego połową polej ziemniaki.

Krok 5

Ziemniaki rozłóż na talerzach, a resztą sosu polej fasolkę.

Krok 6

Fasolkę połóż na ziemniakach, a wszystko posyp posiekaną cebulą, oliwkami oraz kaparami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej