Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką
łatwe
18 osób zapisało

Składniki
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżeczki
250 gramów
250 gramów
0.6 szklanki
2 łyżeczki
2 sztuki
150 gramów
4 sztuki
0.25 szklanki
150 gramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować sos, posiekaj szalotkę oraz anchois i dodaj do nich oliwę, ocet, natkę pietruszki, bazylię, majeranek, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Fasolki wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minuty, po czym przelej zimną wodą i osusz.
Krok 3
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w kostkę razem ze skórką. Gotuj je przez 15 minut w posolonej wodzie.
Krok 4
Sos podgrzej i jego połową polej ziemniaki.
Krok 5
Ziemniaki rozłóż na talerzach, a resztą sosu polej fasolkę.
Krok 6
Fasolkę połóż na ziemniakach, a wszystko posyp posiekaną cebulą, oliwkami oraz kaparami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej