Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżeczki

250 gramów

250 gramów

0.6 szklanki

2 łyżeczki

2 sztuki

150 gramów

4 sztuki

0.25 szklanki

150 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować sos, posiekaj szalotkę oraz anchois i dodaj do nich oliwę, ocet, natkę pietruszki, bazylię, majeranek, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Fasolki wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minuty, po czym przelej zimną wodą i osusz.

Krok 3

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w kostkę razem ze skórką. Gotuj je przez 15 minut w posolonej wodzie.

Krok 4

Sos podgrzej i jego połową polej ziemniaki.

Krok 5

Ziemniaki rozłóż na talerzach, a resztą sosu polej fasolkę.

Krok 6

Fasolkę połóż na ziemniakach, a wszystko posyp posiekaną cebulą, oliwkami oraz kaparami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej