Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżeczki

250 gramów

250 gramów

0.6 szklanki

2 łyżeczki

2 sztuki

150 gramów

4 sztuki

0.25 szklanki

150 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować sos, posiekaj szalotkę oraz anchois i dodaj do nich oliwę, ocet, natkę pietruszki, bazylię, majeranek, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Fasolki wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minuty, po czym przelej zimną wodą i osusz.

Krok 3

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w kostkę razem ze skórką. Gotuj je przez 15 minut w posolonej wodzie.

Krok 4

Sos podgrzej i jego połową polej ziemniaki.

Krok 5

Ziemniaki rozłóż na talerzach, a resztą sosu polej fasolkę.

Krok 6

Fasolkę połóż na ziemniakach, a wszystko posyp posiekaną cebulą, oliwkami oraz kaparami.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej