Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką
łatwe
18 osób zapisało

Składniki
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżeczki
250 gramów
250 gramów
0.6 szklanki
2 łyżeczki
2 sztuki
150 gramów
4 sztuki
0.25 szklanki
150 gramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować sos, posiekaj szalotkę oraz anchois i dodaj do nich oliwę, ocet, natkę pietruszki, bazylię, majeranek, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Fasolki wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minuty, po czym przelej zimną wodą i osusz.
Krok 3
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w kostkę razem ze skórką. Gotuj je przez 15 minut w posolonej wodzie.
Krok 4
Sos podgrzej i jego połową polej ziemniaki.
Krok 5
Ziemniaki rozłóż na talerzach, a resztą sosu polej fasolkę.
Krok 6
Fasolkę połóż na ziemniakach, a wszystko posyp posiekaną cebulą, oliwkami oraz kaparami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej